Friday, December 19, 2008

Cuti Melaka dan Hari Raya Haji

Assalamualaikum..

Dah lama tak menulis dalam blog, sibuk dengan kerja dan kehidupan. Hehehe, buat-buat sibuk je sebenarnya. Lepas balik dari Melaka hari tu keje dalam 3 hari lepas tu cuti raya haji pulak dalam 12 hari. Itu la sebab menyendiri ni, lagipun kerja banyak sikit sekarang ni, nak update blog pun tak sempat.

Cuti-cuti Melaka hari tu boleh tahan la, seronok tapi penat sikit sebab rushing. Ayu cantik sangat masa wedding dia, nampak lain sangat. Itu la kuasa make up, artis-artis kalau tak pakai make up pun macam orang biasa agaknya. Tapi apa pun ciptaan Allah itu sudah cantik sebenarnya, bersyukurlah seadaanya.

Cuti raya haji pulak biasa aje, tahun ni tak meriah sangat sebab abah tak dapat balik. Selalunya walaupun lambat sikit abah balik jugak tapi kali ni memang tak balik langsung. Tapi tahun ni ada majlis, hari keempat raya haji (emm raya haji 3 hari je) adik sepupu bertunang. Walaupun bertunang tu majlis kecil je tapi penat jugak la, ramai jugak la orang datang. Dah lama tak ada majlis bertunang atau wedding dalam keluarga sendiri ni. Agak teruja la jugak sebenarnya, hari raya ke 7 pun sorang lagi sepupu bertunang jugak tapi tak sempat nak pergi la sebab dah balik KL.

Munie pun dah selamat menjadi isteri orang dah, dia akad nikah pada 12/12/2008 dan majlis pulak pada 13/12/2008. Pergi majlis dia la tapi sampai awal dalam pukul 12 lebih tak sempat nak tunggu munie bersanding pun. Hari tu balik Kemaman dari Kelantan so singgah majlis Munie, nak tunggu sampai bersanding tak sempat la. Masa sampai tu Munie tak make up pun lagi, tak ada peluang nak tengok Munie pakai baju kawin dia. Tak apa la janji dah datang majlis Munie hari tu. Tahniah Munie, semoga kekal dunia dan akhirat (^_^). Bulan depan Besah dan Shida pulak, harap-harap dapat la pergi dua-dua.

Cuti untuk tahun ni dah habis, kat office ni semua orang sibuk habiskan cuti, huhu jelousnya. Bila akhir-akhir tahun ni teringin pulak jadi cekgu sebab dapat la cuti sebulan lebih bergaji pulak tu tapi memikirkan tanggungjawab yang besar tu tak apa la. Rasanya bila cuti asyik pergi majlis kahwin je, huhuhu

Thursday, November 27, 2008

Kerja dan Cuti

Norha call sabtu hari tu tanya bila senang nak ajak keluar berjumpa dan jalan-jalan. Lepas raya baru ada masa senang, minggu ni pergi Melaka, lepas tu minggu depan dah balik Raya haji. Akhir bulan depan akan ke Lumut sebab nak hantar adik tersayang masuk IKM, alhamdulillah dia memang nak sangat masuk IKM. Harap-harap dia tak sia-siakan peluang yang diberi. Agaknya lepas tahun baru la baru boleh keluar dengan Norha. Maaf wahai sahabat, InsyaAllah akan cuba cari masa yang sesuai untuk kita keluar nanti.

Memang diakui dua bulan ni kebanyakkan hari bekerja, sampai satu tahap rasa agak tertekan kerana kurang rehat. Agak cepat marah bila badan penat, maaf Rozila awak jadi mangsa.

Terlupa apa yang lebih penting dalam hidup ini adalah keberkatanNya. Rajin bekerja tidak salah tetapi biarlah seimbang dengan kehidupan dan jangan sampai lupa kepadaNya. Lagipun kerja adalah satu ibadah jika kena dengan caranya. Hidup senang tapi hati tak tenang tiada gunanya.



--Gambar selingan--
Banyak jalan didunia ini, jalan yang mana pilihan anda?

Credit picture to >> iluvislam

Huhu, akhirnya sampai juga hari ni. Esok dah cuti nak pergi Melaka, tak sabar pulak nak tengok Ayu kahwin. Duduk kat Melaka sampai hari Ahad, office Rozila belanja duk hotel kat Melaka malam esok dan malam sabtu lak diaorang ada macam family kat A Famosa Resort, dapat jugak la kitaorang menumpang. Office dia baru dapat ISO so boss tengah happy semacam. Ayu tu satu company ngan Rozila tu yang boss dia belanja tu lagipun diaorang ada bbq malam sabtu ni, alang-alang semua orang pergi wedding ayu tu kan. Tak sabar jugak nak pergi A Famosa Resort nak main air. Dah lama sangat tak berjalan-jalan sebab asyik kerja je. Kali ni nak cuti betul-betul, malas fikir pasal kerja dah, huhu (^_^).

Friday, November 21, 2008

Indahnya hidup ini jika selalu mengingatiNya


Credit picture to >> iluvislam

Pagi-pagi dengar lagu nasyid selalu buat hati jadi sayu. Sebab itu la waktu sepertiga malam sesuai untuk melakukan ibadah. Sejuk dan sunyi buat kita rasa lebih dekat kepadaNya...

Tika Dinihari
Munsyid : Devotees

Oh Tuhanku
Tiada indah di malam yang ini
Melainkan dengan bermunajat kepadamu
Tiada indah suatu hari yang Aku lalu
kecuali dengan patuh kepadamu

Oh Tuhanku
Tiada indah hidup di dunia
melainkan berzikir dan
menyebut namamu
Tiada indah tiba di akhirat yang abadi
kecuali dengan
kempunan mu

Ya Allah Tuhanku
Yang merubahkanku
Tetapkanlah
Hatiku Moga sentiasa
Dalam Agamamu
Jua taat akan perintahmu

Tuhan Usah bebankan kami
Dengan bebanan yang berat
SepertiYang pernah kau berikan
kepada umat yang terdahulu
Dari kami

Tuhan Jangan Pikulkan Kami
Yang tidak kami terdaya
Maafkan salah
kesilapan
Ampunkanlah Dosa-Dosa
Rahmatilah Kami


Amin ya rabbal alamin...

p/s: nak dengar lagu ni klik kat lagu pilihan kat sebelah ^^

Sunday, November 16, 2008

Rasa cam best...huhu

Assalamualaikum..

Semalam selepas bercuti selama empat hari, lemah longlai rasanya melangkah untuk ke office. Lebih-lebih lagi kerja shif malam. Viva pun bergerak perlahan disebabkan kemalasan nak pergi office tu, siap menikmati permandangan walaupun hujan je sepanjang jalan.

Sampai office je, Thina bagaitau satu berita yang mengejutkan. Emm asyik terkejut je, boleh kena heart attack la camni. Huhu, dia cakap Oda dapat Employee of the Month untuk bulan lepas, October. Emm memang mengejutkan sebab tak ada ribut, tak ada angin tiba-tiba je. Bila diaorang buat percalonan pun tak tahu la, rasa macam kerja dekat KFC pun ada jugak sebab nanti gambar akan terpampang dekat ruang rehat office. Waaaa malu seh, tak tahu la nak cakap apa tapi rasa cam best la pulak..hehehe ^^

Sebenarnya rasa agak dihargai bila dapat reward ni, sebabnya performance kita dinilai. Reward ni sebenarnya baru je di buat lebih kurang 5 bulan lepas, tak pernah ambil tahu pun pasal benda ni sebab nak dapat tu macam mustahil je. Kenapa panggil reward, sebab siapa yang dapat akan dapat insentif RMxxx, tak boleh la cakap berapa ekk tu rahsia, hehe. Tak pernah terfikir pun nak dapat, tapi tu la namanya rezeki, Alhamdulillah. Semua orang datang cakap tahniah, macam menang anugerah skrin la pulak. Terima kasih semua.


Gambar selingan - Jom renovate dan renew hati kita^^


Semoga hati kita menghala kelandasan yang diredhaiNya
Credit picture to >> iluvislam


Hari ni kerja weekend ok sikit sebab lebih privacy and tak banyak calls so boleh la siapkan kerja yang tertangguh. Entry ni pun dari semalam lagi nak tulis tapi tak tertulis sebab sakit kepala. Tetiba je sakit kepala, tanda-tanda nak demam la tu kot. Nasib baik hari ni dah tak sakit dah, dapat la siapkan kerja tak pernah sudah tu.

Jika kita melakukan sesuatu dengan keikhlasan, nescaya ganjaran yang kita terima juga setanding dengan apa yang kita usahakan.

Thursday, November 6, 2008

Updates


Assalamualaikum....

Dua tiga minngu ni asyik dapat berita yang mengejutkan jek. Dua hari lepas, nurul my ex-housemate mesej baby dia meninggal dalam kandungan. Dia bleeding, lepas check baby tu dah tak bernyawa, heartbeat takde n tangan dah tak bergerak. Nurul kena paksa bersalin untuk keluarkan baby, lepas tu baby dikebumikan dekat Bangi. Baby dia baby boy. Masa cakap dengan Nurul dia sound tenang sangat, kagum juga la. Sabar la Nurul ek, semua ni ujian tuhan. Rasa agak sedih sebab memang tak sabar tunggu baby ni.."Baby, tak ada jodoh nak berjumpa dengan aunty Oda" (;_;) Al-fatihah. Takziah buat Nurul dan keluarga.


Credit picture to >> iluvislam


Agak suram blog ni semenjak dua menjak ni, ketandusan idea nak menulis entry. Asyik dengan kerja dan tiada aktiviti dalam dua minggu lepas sebab Deepavali ramai yang bercuti jadi kenalah ganti mereka-mereka yang bercuti. Hari raya hari tu diaorang semua dah tolong gantikan, sekarang turn kita la pulak.

"Hari ini bila ia datang, jangan biarkan ia berlalu pergi. Esok
kalau ia masih bertandang, jangan harap ia akan datang kembali"

Friday, October 24, 2008

Lagi-lagi cerita kawin

credit picture to>> iluvislam

Semalam dapat satu berita yang mengejutkan yet menggembirakan. One of my bestfriend masa belajar dulu nak kawin bulan satu tahun depan. Mengejutkan sebab tak sangka dia akan kawin dalam masa yang terdekat ni. Selalunya dia akan cakap kalau ada apa-apa, tapi memang dah jodoh dia. Dia cakap baru je kenal pasangan dia ni dan terus ambil keputusan nak berkahwin. Tahniah Shida, semoga kebahagian berkekalan sepanjang hayat.

Tz pun dah bagi hint nak tukar status dia, chinese new year (cny) nanti. Tapi rasanya cny pun bulan satu tahun depan jugak. Kalau boleh pergi sekali bagus jugak ek. Cik TZ kalau nak kawin bagitau la awal-awal ek, senang saya nak plan cuti nanti (^_<), hehe.

Hujung bulan depan pulak, Ayu my housemate nak kawin jugak. Wedding dekat Melaka, huhu tak sabarnya nak pergi Melaka. Pergi dengan kawan-kawan serumah, sambil-sambil tu nak jalan-jalan bandar Melaka. Tahniah cik Ayu (^-^).

Ramai la sahabatku yang nak berumah tangga, sekarang ni asyik memenuhi jemputan kawin jek. Alhamdulliah jodoh dah sampai, semoga berbahagia selalu sahabatku. Jadilah seorang isteri yang solehah kerana isteri solehah membawa kepada keluarga muslim yang sejati. Cepat-cepat la lahirkan anak ek, ramaikan orang islam atas muka bumi ni, hehe ^^

Thursday, October 16, 2008

Sahabatku...Masih ada waktu

Masih Ada Waktu
Munsyid : Rast

Sahabat.. Masih ada waktu
Untuk kau dan aku menghitung
Dosa-dosa lalu

Lantas membasuhnya
Kembali menyinar
Menghiasi taman-taman kasih

Masih ada waktu bagi kita
Mengikis coreng-coreng mazmumah
Dan mengutip kuntuman mahmudah
Menghiasi kamar hidup ini

Dan masih ada waktu bagi kita
Untuk memupuk kasih dan sayang
Sekuntum cinta
Ilahi Seharum cinta yang murni

Moga ukhwah yang dicipta ini
Kan terjalin bersama mesra sejati
Bersama memupuk kasih cinta Ilahi
Moga bahgia di negeri abadi

Lagu ada di sebelah--->

Post kali ni letak lirik lagu masih ada waktu, tersentuh sangat masa dengar lagu ni. Mungkin ada kaitan dengan post rozila KENAPA aku Malu..... Sukarnya untuk menegur kawan-kawan kita. Kadang-kadang ada perkara yang kita rasa tak betul tapi kita tak berani nak mengeluarkan suara untuk menasihati/menegur. Lagi-lagi bila melibatkan hal agama, rasa diri tak layak menegur. Tetapi kita tak tahu bila hayat kita akan berakhir, sanggupkah kita biarkan kawan kita hayut dan lupa? Marilah kita saling mengingati selagi masih ada waktu...

Masihkah ada waktu untuk kita?
Sesungguhnya selagi hayat dikandung badan...
masih ada waktu untuk kita...


P/s: Hijau sudah kembali.... (^_^) Tukar layout blog sebab rasa nak tukar angin, kembali kepada warna kegemaran.

Friday, October 10, 2008

updates

Assalamualaikum...

Semenjak balik dari raya tak sempat nak update blog. Hari ni dah hari ke 5 kerja baru ada masa sikit nak tulis blog. Masuk kerja hari pertama tak sempat nak ambil mood kerja pun, kerja datang tak berhenti. Tapi tak boleh nak complaint banyak la sebab compare dengan kena kerja hari raya apalah sangat kan (@_@)

Cerita hari raya, huhu tak payah cakap la memang la seronok. Bukan selalu boleh jumpa semua orang kan, masa ini la semua orang berkumpul. Lagi pun tahun ni family day buat masa hari raya, walaupun tak pergi mana-mana macam tahun lepas tapi tahun ni semua orang ada masa hari tu. Kita orang buat BBQ jek kat rumah. Seronok la pulak, siap ada games lagi ^^

Balik raya kali ni adalah first time drive sendiri rotate dengan rozila tapi rasa cam best je...hehehe. Tapi jem agak teruk la, drive from kelantan to Kemaman ambil masa 9 jam, biasa 5 jam lebih je. Then balik dari kemaman ke KL pulak jem stat dekat karak ambil masa 3 jam dari karak ke KL. Memang tension la nasib baik bukan sorang2 kalau tak mesti dah sangap dalam keta.

huhuu...esok cuti, tak sabarnya nak rehat-rehat kat rumah..wawawa ^^

Friday, September 26, 2008

Salam Aidilfitri dari Oda

Assalamualaikum...


Dapatkan e-Card Raya, KLIK SINI

Salam Aidilfitri untuk semua (^_^)

Ampun dan maaf andainya..

Terkasar bahasa
Tersilap bicara
Termarah yang tak kena
Tertanya tak tentu hala
Tesasul yang tak sengaja
Terpukul kat mana-mana
Terpekik di telinga
Terhantuk di kepala
Terpinjam harta-benda
Termoody tak semena-mena
Terumpat bila-bila
Termacam-macam lagi yang kena mengena


Alhamdulillah raya kali ini oda dapat balik berhari raya ke kampung. Sabtu ni akan balik kemaman berkonvoi dengan kawan-kawan, semoga kami semua selamat sampai ke destinasi.

Terima kasih kepada semua team member yang sangat memahami:
Nadia, Ana, Nirma, Selvi, Redika, Nathan, Enson, Aylia, Zek, Jais and Thina

Sunday, September 14, 2008

Proud To Be Muslim


credit picture and article to iluvislam

Kita Sebenarnya

  • lebih gembira menyambut 1 Januari daripada 1 Muharram !
  • lebih tahu apa itu 14 Februari daripada 12 Rabiulawal !
  • lebih membesarkan hari Sabtu dan Ahad daripada hari Jumaat !
  • lebih khusyuk mendengar lagu daripada mendengar Azan !
  • lebih suka lepak, tidur, tengok TV..dll daripada Solat dan mengaji !
  • lebih tahu tentang artis pujaan kita daripada nama nabi-nabi Allah !
  • lebih suka menyebut hello! dan hi! daripada Assalamualaikum !
  • lebih suka menyanyi dangdut, rap, hip-hop...dll daripada berwirid atau bertahmid!
  • lebih suka memuji manusia daripada Tuhan kita sendiri !
  • lebih suka membaca majalah hiburan daripada buku-buku agama !
  • lebih suka ke konsert, karaoke daripada ke ceramah agama !
  • lebih suka memaki, mengumpat orang daripada memuji mereka !
  • lebih suka mencarut, @#!*@!! daripada menyebut MasyaAllah !
  • lebih suka kemungkaran daripada membuat kebaikan !
  • lebih bangga dengan kejahilan kita daripada bersyukur dengan keimanan kita !
  • lebih cintakan dunia daripada urusan akhirat !

TETAPI bila ditanya arah tujuan kita, kita pasti akan jawab bahawa

KITA SEBENARNYA......lebih suka menuju ke Syurga daripada ke Neraka !

Layakkah kita dengan Syurga milik Allah???

p/s: Terasa la pulak.....

Saturday, September 13, 2008

Dilema

Sudah 13 hari umat islam berpuasa... kita sudah berada di fasa ke 2 Ramadhan... marilah sama-sama kita kejar keberkatan Ramadhan yang tinggal 17 hari saja lagi... mungkin ramai yang rasa 17 hari itu lama lagi tapi bulan Ramahdan datang setahun sekali sahaja...bulan keberkatan, pahala berlipat kali ganda pada bulan ini... diharap kita tidak termasuk dalam golongan yang tidak mendapat apa-apa kecuali lapar dan dahaga daripada bulan mulia ini.....nauzubillah

Sekarang ini dalam dilema tentang cuti hari raya.... walaupun dah apply cuti tapi masih belum diapprove lagi.... dengan keadaan team yang tak berapa cukup orang... sorang teammate masuk hospital dan baru-baru ni ada sorang yang resign.... lagipun tahun ni team ramai melayu so agak dalam dilema pasal cuti raya...team lead cakap kalau nak cuti kena ada orang yang ganti.... sebenarnya nadia dah setuju nak ganti...tapi ada sedikit perasaan bersalah... tak sampai hati nak suruh dia keje masa hari raya.... emmm macam mana ni (*_*)

p/s: Oda tak pernah tak balik berhari raya.... camna la agaknya ekk kalau kena raya kat ofis...gamaknya menangis je la

Wednesday, September 10, 2008

From 3 to 4

Pernah tak dengar ungkapan Age is just a number... ini ungkapan biasa kita dengar bila kisah cinta antara lelaki muda dengan perempuan yang lebih tua...emm sebenarnya ungkapan tu tiada kaitan dengan entry kali ni.... tak tau la tiba-tiba teringat ungkapan ini bila umur dah semakin bertambah ni.....hehe

Esok pada 11 september 2008 akan bertambah satu tahun pada umur Oda dan rozila kalau diikut dengan kalendar yang semua kita guna sekarang la (Kalendar Gregory)...kalau mengikut kalendar islam umur kami akan bertambah pada 15 Zulhijjah dan pada 15 Zulhijjah nanti umur kami akan bertambah 2 tahun dari umur sekarang...

walaupun 11 september belum pun sampai lagi dan nombor tu belum pun berubah dari 3 ke 4 sudah ramai yang wish selamat hari lahir seawal semalam lagi.... terima kasih buat semua yang mengingati dan mendoakan kami... arigatou gozaimashita (^_^)

Rozila...
Selamat Hari Lahir ( otanjoubi omedetou gozaimau)

Reminder for Oda dan Rozila:

Bertambah umur kita bermakna semakin hampir dengan saat kematian yang telah ditetapkan untuk kita. Sementara hidup pergunakanlah sepenuhnya untuk simpanan di akhirat nanti.

Wednesday, September 3, 2008

Puasa dulu baru Raya

huhu...semenjak masuk Eidul Ramadhan al -Mubarak ni selalu dengar lagu raihan 'Puasa dulu sebelum Raya'...emm puasa baru masuk hari ke2 kan...ada org dah fikir pasal raya...emm i'm one of them...kekekeke bukan fikir pasal raya sangat tapi teringat kat parent kat kampung.... semenjak nak puasa ni rindu sangat kat ma kat kemaman...tak sabar nak balik raya... bestnya puasa kat kampung... lainnya puasa kat kl dengan kat kampung... kat kl bulan puasa tak terasa sangat sebab sama je dengan bulan lain bezanya kedai makan tak bukak jek.... kat sini semua cepat jek...puasa pun tak rasa lama.. rindunya nak balik... sabarlah oda....

Kepada kawan2 semua...selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak...semoga ramadhan kali ini membawa seribu keberkatan....

Di antara kelebihan bulan Ramadhan ialah bulan yang paling banyak disediakan ampunan oleh Allah S.W.T. Tetapi sungguh malang jika ada orang yang dapat menemui bulan tersebut tetapi dosa-dosanya tetap sahaja tidak diampuni oleh Allah. Hakikat ini tergambar di dalam sabda Nabi s.a.w. :

"Telah datang kepadaku malaikat Jibril lalu berkata : Ya Muhammad, barangsiapa mendapati Ramadhan, lalu setelah bulan itu keluar (berakhir) dosa-dosanya tidak diampuni, lalu dia mati, maka dia masuk neraka. Semoga Allah menjauhkannya. Katakanlah : Amin ! Lalu akupun mengatakan : Amin."

[H.R. Khuzaimah dan Ibn Hibban dalam Sahihnya -Kitab : Nasaaihud Diniyyah ; Halaman : 37-39]

Thursday, August 21, 2008

Congratulation

wawawa....bukak blog dari pagi lagi nak updates tp tak terupdate pun...ni dah petang baru stat menaip...huhu.. emm dah takde idea nak citer apa dah...

esok off...huhu tak sabarnya..keje pagi minggu ni penat sangat rasa...maybe sekarang ni beban kerja dah bertambah so terasa sangat beza dulu n sekarang...semalam besah sms informed dia dah selamat menjadi tunangan orang...waaa terkejut giler... cam tak percaya je che besah dah bertunang.... emm oda bila la ekk...huhu

pastu 19/8 hari selasa..hari yang sama dengan besah bertunang...cekgu kawen hari tu...alamak lupa lak nak call dia...emm kena call ckp tahniah...memang tak dapat nak pergi la sebab cuti dah xde dah...nak cuti raya lagi..ingatnya raya ni nak jumpa cekgu la...sori cekgu..lupa nak wish hari tu... ehh korang semua saper yang pergi wedding cekgu email la gambar dia kawen ekk... lupa lak...besah cakap dia nak update gambar bertunang dia kat blog dia nanti...

TAHNIAH HABSAH and CEKGU

Saturday, August 16, 2008

15 Syaaban 1429H

Hari ni sudah 15 syaaban... sebenarnya cuti hari ni tapi kena datang untuk OT..emm agak terkilan la jugak sebab malam ni malam nifsu syaaban..emm tapi kerja pun salah satu ibadah jugak kan (^_^)


Notes:

Hari Nisfu Sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru.

Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb Sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

hari ni hari ke 15 syaaban bermakna ada separuh bulan lagi sebelum sampai ramadhan...huhu tak sabar la pulak... bulan ramadhan selalu beri satu perasaan yang special maybe sebab bulan ni agak terpelihara...yela puasa kan tak larat sangat nak bercakap...bila tak bercakap kurang jugak mengumpat n bercakap benda2 yang tak berfaedah...emm masa ni baru nak insaf....wawawaawa

Sunday, August 3, 2008

Kita ingin segala indah

SECERAH PAWANA - THE ZIKR

Seindah sedamai pandai melambai gemalai
Begitulah hati merindu kasih yang padu
Bagaikan pepasir basah disimbah lautan
Begitulah perjuangan ini
Biar basah dengan iman dan ukhuwah

Kita ingin segala indah
Sebersih pasir pantai memutih
Seindah dan secerah pawana
Bersemi ukhuwah dipupuk kasih


Kita ingin segala terlerai Dengki dan dendam
Kesumat musnah
Biar keikhlasan berbicara
Di dada hati luas saujana

Ukhuwah yang bersemi
Tulus dari hati, kasih yang abadi
PadaMu Ilahi
Perjuangan ini moga diberkati


huhu... tetiba je teringat kat lagu ni... walaupun tajuk dia secerah pawana tapi kenapa tajuk post ni lain....emm sebenarnya tertarik dengan lirik lagu ni part kita ingin segalanya indah...emm memang kita selalu nak yang baik je..kadang-kadang kita lupa yang hidup ni tak selamanya senang....sebab tu masa senang kena sentiasa beringat...tapi insyaAllah walau apa pun dugaan yang datang.... ketahuilah semuanya datang dari Allah....kita pasti mampu harungi ujianNya... Dia tidak akan datangkan ujian yang tak mampu kita hadapi...hehehe cakap macam tengah sedih je kan..sebenarnya xde apa2 pun cuma ingatan untuk diri sendiri... setakat ni ujianNya yang datang tidaklah tersangat berat... masih termampu diharungi..Alhamdulillah.

Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." -Surah Al-Baqarah ayat 286

Wednesday, July 30, 2008

updates

Rejab, Syaaban & Ramadhan

huhu...bulan rejab dah nak masuk ke hujung bulan dahh...dah dekat nak masuk syaaban...3 bulan ni ada banyak kelebihan....kalo nak tahu baca la post2 lama kat bawah ni..

Kelebihan Rejab
Kelebihan Syaaban

semalam 27 rejab adalah Israj Mikraj...siapa yg terlepas takpe sebab bulan syaaban ada malam nisfu syaaban (pertengahan bulan syaaban - 15 syaaban) dan bulan ramadhan pulak ada malam Lailaurqadar (7 malam terakhir ramadhan)..emm harap2 tahun ni boleh semayang terawih lebih banyak malam dari tahun lepas (+_+).....marilah sama2 kita beribadah dan mengingatiNya...semoga kita ditempatkan bersama org yang beriman...aminnnn

Wedding Titok

emm ni nak citer pasal wedding titok lak.....walaupun dah lama..baru sempat nak upload gambar hari tu...titok cool jek hari tu..tak kecoh cam biasa, kitaorang lak yang kecoh...bak kata semah mesti che tie penat nak tahan cool hari tu...huhu..tapi che tie nampak comel sangat hari tu...Tahniah ekk dah jadi isteri orang che tie...semoga dapat baby cepat2 la ekk...huhu pasni kita tunggu wedding muni lak..dia dah tunang dah kann....hampir semua org dah nak kawin...cekgu pun kawin bulan depan..kad dia baru sampai semalam... wedding dia 19/8 emm boleh pegi ke tak..insyaAllah kalo boleh pegi sampai la cekgu ekk...ni gambar masa hari tuu...






huhu..che mah n muni mesti jeles kan kita n huda amik gambar ngan titok pakai baju ungu tuuu....sape suruh korang balik awal sangat...heehehehe

emm dah xde idea nak mengarut dahh....daaaa Assalamualaikum..

Friday, July 18, 2008

がんばって ね - Ganbate ne

emm...lama betul tak update blog kan...baru je lepas emosional breakdown last week.. minggu ni masuk keje ok sket..maybe sebab dah lama tak shift pagi kot...masuk keje pun berkobar-kobar...hehe sebab leh pakai cantik sket...kalo keje malam pakai jean n t'shirt jekk...boring aaa..best la org yang keje normal hours..leh pakai cantik2 hari2...jeles2

last week memang teruk jugak la breakdown...sebenarnya tak ada apa-apa sangat pun...rasanya sebab kepenatan yang amat kot... so asyik fikir negatif jekk..so minggu ni dah positif sikit... kerja banyak bagus jugak..leh tambah ilmu....kalo raa susah belajar la kan...ganbate ODA!!

"Janganlah berputus asa. Tetapi kalau anda sampai berada dalam keadaan putus asa, berjuanglah terus meskipun dalam keadaan putus asa."

this week agak ceria... makan tengahari dengan nurul last tuesday kat kl sentral..dia sekarang keje kat situ..susah jugak la nak jumpa dia....dia bagitau good news...hehehe dia pregnant..huhuhu Alhamdulillah...cepat je dapat rezeki..murah betul rezeki dia n johan...harap-harap nurul ok selamat lahirkan anak dia..hehe lambat lagi..due dia bulan march tahun depan...tahniah ekk nurul (^_^)

Friday, July 4, 2008

A Message

I think I'm having an emotional breakdown... I cried over a stupid thing just now....lately i was feeling so down and frustrated... so many things going on now and I'm so tired...that why when being provoked, I easily gets angry... poor my team lead...i had an argument with him earlier...waaa

I read a very nice article today in MuslimDiary

This article so sweet.. I wish i can be like this...its hard to easily forgive and forget people (+_+)

A Message


People are often unreasonable, illogical, and self centered;
Forgive them anyway.


If you are kind, People may accuse you of selfish, ulterior motives;
Be kind anyway.

If you are successful, you will win some false friends and some true enemies;
Succeed anyway.

If you are honest and frank, people may cheat you;
Be honest and frank anyway.

What you spend years building, someone could destroy overnight;
Build anyway.

If you find serenity and happiness, they may be jealous;
Be happy anyway.

The good you do today, people will often forget tomorrow;
Do good anyway.

Give the world the best you have, at it may never be enough;
Give the world the best you've got anyway.

You see, if the final analysis it is between you and God;
It was never between you and them anyway.



By: Mother Teresa

Tuesday, July 1, 2008

Updates

huhu... semenjak dua menjak ni agak sibuk dengan keje..xdapat nak update blog selalu...sekarang sedang memahirkan diri dengan tambahan account baru dalam team...banyak benda kena belajar n keje pun agak banyak plus scope user pun dah bertambah...sekarang kena support UK users gak.... kepala pun dah pening daaa..its ok Oda..pelan2...Ganbate Ne!!!

many things happen this few weeks....titok dah selamat menjadi isteri org..tahniah semoga cepat2 dapat anak..insyaAllah...hehehe mesti comel...nurul lak dah officially resign from AO..harap2 dia hepi dengan company baru (waaa..hilang sorang kawan baik kat ofissss)..nanti susah la nak jumpa makcik niii....

emm penat sangat hari ni...masuk kol 2 ptg semalam sebab ada training..then keje lak 12 jam from 7pm semalam...ni dah 17 jam kat ofis..xlarat sgt..sakit seluruh badan..xsabar nak balik tidooo

ZZZzzzZZzzzz.......

Monday, June 16, 2008

Kedua Syurga itu Kelihatan Hijau Tua Warnanya



hehehehe....emm ni la namanya boring yang amat...suka gambar ni cantik n sejuk mata memandang....


info: gambar amik dari www.iluvislam.com

Sunday, June 15, 2008

Inilah kehidupan....

huhuhu...lama xupdate blog kan...emm sekarang agak malas nak update blog...maybe sebab setiap kali keje pun cam bz jekkk....hehe alasan...ok la ramai yg tahu oda baru lepas balik dari cuti....huhu plan asal nak pg kedah-penang-cameron-kelantan tp plan dah tukar pg kedah-cameron jekk sebab rozila cuti kejap jekk...xsempat nak pg semua tempat...tp ok la seronok sgt cuti kali ni 1st time pg alor setar n cameron highland...alor setar biasa je...xde la best sgt..rasa best kuala trg n kota bharu lg...tp org kedah peramah n baik2 semua....pg wedding nurul kat alor setar tu..best sgt....nurul pun cantik sgt...


congrats Puan Nurul (^_^)


lepas alor setar pg cameron....huhu best laaa...sejuk sgt, xsangka ada jugak tmpt sejuk kat malaysia ni...cameron mmg tempat yg best untuk bercuti...sejuk n banyak tempat2 menarik....along ckp dia nak makan strawberry smp rasa xnak makan dahhh...emm ktorg mmg mkn banyak strawberry kat cameron...xde la suka sgt tp dah mmg banyak kat sini...huhu rasa cam nak pg lg jekkk....

balik kl plak pm wat pengumuman harga minyak naik....emm ramai yg marah...emm xtau nak ckp apa....nak marah pun xguna kan....kalo la boleh naik basikal je pg ofis...wawawawa.....dulu jarak ofis n rumah dekat jekk...sekrang ni baru pindah cheras jarak ofis n rumah dalam 40km....pegi balik dah 80km...kalo keje 4 hari dahh 320km...emm dah boleh balik kemaman....sabar je la...nasib baik pakai viva je...kalo pakai keta besar nampaknya samada kena pindah or tukar keje....nak cari umah dekat ngan ofis sayang lak sebab baru je leh duduk ngan rozila...hehehe wlupun selalu gaduh....tp semenjak form 4 ni baru duk skali balik...org kata kembar xleh berpisah ekkk..ktorg boleh jee..hehe....skrang ni yg boleh buat berjimat-cermat je la....bulan lepas baru je naik gaji...emm xde la banyak sgt...increment tu wat bayar duit minyak je la....tp still syukur naik gaji..Alhamdulillah...camna pun hidup mesti diteruskan...live goes on...MINNA..GANBATE NEE!!!!

p/s: Quote ni cam best n kena je ngan situasi skarang...hehe

"Lebih baik tidur dengan perut yang lapar daripada bangun tidur dengan banyak hutang-Anonim"

Saturday, May 24, 2008

Menghitung hari...

huhu...sekarang tgh menghitung hari nak bercuti...dah apply cuti dahhh...InsyaAllah akan stat cuti dari 30/5 - 6/6 (dalam 8 hari)...plan asal nak cuti lama sket tp macam2 hal timbul so xpe la...cuti 8 hari pun dah cukup....insyaAllah kalo xde aral melintang plan nak pg kedah, penang n balik kelantan....semoga perjalanan nnt dipermudahkan...hehe

cuti kali ni sebab nak pegi majlis kawin nurul (housemate skrang ni)...hehehe 30/5 nnt dia bakal bergelar isteri...dia dah berdebar-debar dah tu menghitung hari...huhu tahniah ekk nurul..semoga kekal selamanya..InsyaAllah

argghhhhh...tak sabar nak cuti....

"Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah, membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang ketakutan"

Tuesday, May 20, 2008

Life's like that

emm...dah lama xbaca blog2 semua org....bila baca blog ni, macam2 kisah...bila kita gembira, ada yg berduka...begitulah sebaliknya....hidup manusia ni ada pasang surutnya...kalo didatangkan kesusahan atau kesedihan...terimalah dengan hati terbuka...pernah tak baca kalo kita mempuyai pakaian yg masih elok, makan yg cukup..kita boleh dikatakan bertuah daripada sesetengah manusia di dunia ini...kalo kt membazir kerana makanan itu xsesuai dengan selera kita..ingatlah org yg xcukup makan....kalo kita rasa rumah yg kita duduk sekarang xsehebat rumah org lain...ingatlah pada org2 yg xberumah kerana bencana alam (latest mangsa gempa bumi kat china dan taufan kat myammar)...emmm life's like that

Alhamdulillah..ku bersyukur atas nikmat pemberianmu...

Thursday, May 15, 2008

emm...ntahhh

emm...xde idea nak tulis apa so hari ni mengarut je la dalam blog nihhhh....jap lagi kol 10 new joiner masuk...hari ni kena assist dia so sebelum dia masuk ni la nak surf internet ke...update blog ke....dgr lagu dulu...nnt xkan nak wat tu depan dia...segan jugak la (hehehe...sebab new joiner ni lelaki...emm kalo perempuan xde la segan sgt)...ni yg xsuka kalo ada org baru masuk....banyak kena ajar satu hal (cewahhh...rasa diri senior la ni ekkk...huhuhu)...xde privasi la masa keje...xpe la xlama pun kan....dulu masa mula2 masuk pun senior ajar gak...

perancangan cuti dah bermula...huhu budget cuti dari 27/5 - 6/7 (huhuhu...tu pun kalo boleh laaaaa)...cuti kali ni mmg cuti2 malaysia la....pg kawin nurul kat kedah 31/5 then pg jejalan kat penang....pusing cameron highland jap pastu balik kelantan...emm ingat nak balik kemaman jugak ni....huhuhu pk pun dah hepi...xsabar nak bercuti nihhh...dah 2 bulan xcuti...asyik keje jekk...tensen woooo..yg xbestnya rozila maybe xikut sebab dia baru je lepas cuti akibat chicken pox hari tu so katanya banyak keje terbengkalai....xtau leh siapkan sebelum hujung bulan ni kot....emm xleh nak ckp apa...makcik tu mmg giler keje punn kan... kalo kata bz mengalahkan pm marah.....huhuhu biasa la dia mmg emo sket...hehehe

citer ayat2 cinta dah kuar...rasa cam nak tgk gak sebab baca novel dia....novel dia best la...kisah yg wat kita rasa syahdu jekkk....novel tu bukan la totally pasal cinta sesama manusia...agak islamic la citer dia...bila baca pun xbosan sgt kan...xde la ayat2 jiwang walaupun tajuk dia ayat2 cinta....lagu OST dia yg rossa nyanyi pun sedap gak...hehehe dah kuar wayang lom ekk citer tuuu

hehehe...xde apa dah nak tulis ni....

~ Jaga Diri Hiasi Peribadi (^_^) ~

Saturday, May 3, 2008

Bukalah jendela mu



"Bukalah Jendela Mu : Hidayah seperti cahaya tidak akan menyapa mereka yang tidak membuka jendela"


huhuhu....tajuk post kali ni amik dari satu wallpaper yg sgt menarik...rasanya jendela dalam ayat ni bermaksud jendela hati...kalo last post kt ckp pasal istidraj...takutnya bila tuhan sengaja biar kita leka kan....post kali ni ada kaitan ngan hidayah lakk...kadang2 tuhan kasi kt hidayah tp kt xnampak sebab kt mmg selalu nampak yg lahiriah sahaja....bila kt didatangi ujian contohnya...tu salah satu petanda tuhan nak ingatkan kt....maybe kt lalai dan lupa kepadaNya....ujian datang adalah supaya kt lebih dekat kepadaNya....that why kt kena buka jendela hati supaya kt nampak hidayah tu (^_^)

hehehehe...tu pendapat sendirik masa tgk wallpaper ni... cakap pasal ujian...last week rozila kena chicken pox....pastu few days ago badan naik gatal2 n bintik2 merah....cuak jugak la..ingatkan kena chicken pox gak...then pg jumpa doktor...Alhamdulillah doc cakap alergik jekkk....kalo kena chicken pox maksudnya 2 mgg la xleh keje....xsampai hati la nak cuti lama2 skrang ni sebab team tgh kritikal...rozila citer chicken pox agak menyeksakan la jugak...dengan gatal2, pedih lagi pastu banyak benda xleh makan, kesian lak...emmm masa kt sakit banyak nikmat tuhan tarik kan....masa sihat kena la beringat-ingat bak lagu rabbani tu ingat 5 sebelum 5



Rabbani
Ingat 5 Sebelum 5


Duhai teman dan tuan-puan
Mari kita berpesan-pesanan
Baik lelaki juga perempuan
Duduk di kampung atau di pekan

Zaman ini zamam kemajuan
Kebendaan menjadi ukuran
Hidup saling bersaingan
Jika lalai tinggal sendirian

Nabi junjungan pernah berpesan
Agar hidup ada pegangan
Semak selalu jangan lupakan
Agar tak susah di hari kemudian

Kena diingat lima perkara
Sebelum tiba lima perkara
Aaa... aaa...
Semoga hidup aman bahagia

Waktu lapang buatlah amalan
Sebelum sibuk pelbagai urusan
Isilah dengan amal kebajikan
Menuntut ilmu dan baca Al-Quran

Waktu senang beringatlah
Sebelum tiba waktunya susah
Jika datang ancaman musibah
Mampu bersedia selesai masalah

Bila sihat jagalah badan
Sebelum derita sakit tak keruan
Kawallah makan untuk kesihatan
Ringan ibadah nak dikerjakan


Jika kaya bermurah hati
Dapat pahala menolong orang
Aaa... aaa...
Jikalau miskin apa pun tak ada

Waktu kita hidup di dunia
Sediakan bekalan sebelum mati
Walaupun susah banyak halangan
Tabah dan sabar Allah kan sayang

Ingat-ingat kita semua
Jangan mudah sombong diri
Insafilah pesanan ini
Untuk kita suluh diri

Semoga lembut hati kita
Untuk taat dan berbakti
Dari Allah kita datang
Kepada Allah kita kembali


emm ok lah....dah xtau nak tulis apa dahh.... jaga diri, hiasi peribadi (^_^)

Tuesday, April 29, 2008

ISTIDRAJ

emm dah lama dah baca artikel pasal istidraj ni...tp selalu lupa nak post kat blog...then na kasi email pasal istidraj ni...so ni nak share la sama2 ekk.... apa itu istidraj..korang baca la artikel nihhhh....bagus buat pedoman..semoga kita tidak lupa kepadaNya...

Apakah dia istidraj itu?

Ianya adalah pemberian nikmat Allah kepada manusia yang mana pemberian itu tidak diredhaiNya. Inilah yang dinamakan istidraj.

Rasullulah s.a.w. bersabda :"Apabila kamu melihat bahawa Allah Taala memberikan nikmat kepada hambanya yang selalu membuat maksiat (durhaka),ketahuilah bahawa orang itu telah diistidrajkan oleh Allah SWT."

(Diriwayatkan oleh At-Tabrani, Ahmad dan Al-Baihaqi)


Tetapi, manusia yang durhaka dan sering berbuat maksiat yang terkeliru dengan pemikirannya merasakan bahawa nikmat yang telah datang kepadanya adalah kerana Allah berserta dan kasih dengan perbuatan maksiat mereka.

Masih ada juga orang ragu-ragu, kerana kalau kita hendak dapat kebahagian di dunia dan akhirat kita mesti ikut jejak langkah Rasullulah saw dan berpegang teguh pada agama Islam.

Tetapi bagaimana dengan ada orang yang sembahyang 5 waktu sehari semalam, bangun tengah malam bertahajjud, puasa bukan di bulan Ramadhan sahaja, bahkan Isnin, Khamis dan puasa sunat yang lain. Tapi, hidup mereka biasa sahaja. Ada yang susah juga. Kenapa? Dan bagaimana pula orang yang seumur hidup tak sembahyang, puasa pun tak pernah, rumahnya tersergam indah, kereta mewah menjalar, duit banyak, dia boleh hidup kaya dan mewah.

Bila kita tanya, apa kamu takut mati? Katanya, alah, orang lain pun mati juga, kalau masuk neraka, ramai-ramai.

Tak kisahlah! Sombongnya mereka, takbburnya mereka.

Rasullulah s.a.w. naik ke langit bertemu Allah pun tak sombong, Nabi Sulaiman, sebesar-besar pangkatnya sehinggakan semua makhluk di muka bumi tunduk di bawah perintahnya pun tak sombong! Secantik-cantik Nabi Yusof dan semerdu suara Nabi Daud, mereka tak sombong. Bila sampai masa dan ketikanya, mereka tunduk dan sujud menyembah Allah.

Manusia istidraj - Manusia yang lupa daratan. Walaupun berbuat maksiat, dia merasa Allah menyayanginya. Mereka memandang hina kepada orang yang beramal. "Dia tu siang malam ke masjid, basikal pun tak mampu beli, sedangkan aku ke kelab malam pun dengan kereta mewah. Tak payah beribadatpun, rezeki datang mencurah-curah. Kalau dia tu sikit ibadat tentu boleh kaya macam aku, katanya sombong." Sebenarnya, kadang-kadang Allah memberikan nikmat yang banyak dengan tujuan untuk menghancurkannya.

Rasullulah s.a.w. bersabda:

"Apabila Allah menghendaki untuk membinasakan semut, Allah terbangkan semua itu dengan dua sayapnya" (Kitab Nasaibul æIbad) Anai-anai, jika tidak bersayap, maka dia akan duduk diam di bawah batu atau merayap di celah-celah daun, tetapi jika Allah hendak membinasakannya, Allah berikan dia sayap. Lalu, bila sudah bersayap, anai-anai pun menjadi kelkatu. Kelkatu, bila mendapat nikmat(sayap) , dia akan cuba melawan api. Begitu juga manusia, bila mendapat nikmat, cuba hendak melawan Allah swt."


Buktinya, Firaun. Nikmatnya tak terkira, tidak pernah sakit, bersin pun tidak pernah kerana Allah berikannya nikmat kesihatan. Orang lain selalu sakit, tapi Firaun tidak, orang lain mati, namun dia masih belum mati-mati juga, sampai rasa angkuh dan besar diri lantas mengaku dirinya tuhan. Tapi dengan nikmat itulah Allah binasakan dia.

Namrud, yang cuba membakar Nabi Ibrahim. Betapa besar pangkat Namrud? Dia begitu sombong dengan Allah, akhirnya menemui ajalnya hanya disebabkan seekor nyamuk masuk ke dalam lubang hidungnya.

Tidak ada manusia hari ini sekaya Qarun. Anak kunci gudang hartanya sahaja kena dibawa oleh 40 ekor unta. Akhirnya dia ditenggelamkan bersama-sama hartanya sekali akibat terlalu takbbur. Jadi kalau kita kaya, jangan sangka Allah sayang, Qarun lagi kaya, akhirnya binasa juga.

Jadi, jika kita kaji dan fikir betul-betul, maka terjawablah segala keraguan yang mengganggu fikiran kita. Mengapa orang ingkar kepada Allah kaya, dan orang yang berbuat maksiat hidup senang /mewah.

Pemberian yang diberikan oleh Allah pada mereka bukanlah yang diredhaiNya. Rupa-rupanya ianya adalah bertujuan untuk menghancurkannya. Untuk apa hidup ini tanpa keredhaanNya? Tetapi jangan pula ada orang kaya beribadat, masuk masjid dengan kereta mewah kita katakan itu istidraj.

Orang naik pangkat, istidraj. Orang-orang besar, istidraj. Jangan! Orang yang mengunakan nikmatnya untuk kebajikan untuk mengabdi kepada Allah bukan istidraj. Dan jangan pula kita tidak mahu kekayaan. Kalau hendak selamat, hidup kita mesti ada pegangan.

Bukan kaya yang kita cari, juga bukan miskin yang kita cari. Tujuan hidup kita adalah mencari keredaan Allah. Bagaimana cara untuk menentukan nikmat yang diredhai Allah? Seseorang itu dapat menyedari hakikat yang sebenarnya tentang nikmat yang diterimanya itu ialah apabila dia bersyukur nikmatnya.

Dia akan mengunakan pemberian ke jalan kebaikan dan sentiasa redha dan ikhlas mengabdikan diri kepada Allah. Maka segala limpah kurnia yang diperolehi itu adalah nikmat pemberian yang diredhai Allah. Bila tujuan hidup kita untuk mencari keredhaan Allah, niscaya selamatlah kita di dunia dan akhirat.

Wallahualam.

"Dari Abdullah bin 'Amr R. A, Rasulullah S. A. W bersabda:

" Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat.."

Monday, April 28, 2008

Demam + Dinner

Emm..sehari dua ni rasa penat semacam...nak demam pun ada gak...agaknya ni la penangan sebab asyik keje...last shift keje straight 7 hari pastu cuti one day then sambung shift ni lak...shift kali ni keje straight 9 hari...dah rasa cam iron lady dah...pulak tu last saturday ada annual dinner lak....emmm ponat den...rozila lak kena chicken pox..kesian tull nak pg umah dia tgk dia pun risau sebab takut berjangkit...ktorg xpernah kena lagi...rasanya hari ni dia akan balik kemaman....emm bgs la balik duk umah...ada org jaga kan....ma pun cam risau semacam jekk...semalam asyik call tanya camna rozila....harap awk cepat sehat ekk rozila...bagus jugak dia demam boleh rehat2....ni asyik keje je...kan dah demam tu...

Annual dinner lak....emmm ok la..kat imperial hotel...chinese food (kureng suke)..then theme dia box office nite tp xramai sgt yg ikut tema...tgk yg perempuan banyak pakai evening dress jekkk...tp yg ikut theme tu yg best...ada jedi la, maharani china, gladiator n macam2 la...mc majlis malam tu si dee tu...hari tu je baru ckp pasal komen dia dalam melodi...emmm ntahh la malas nak komen apa2 la...then yg spoil mood tu sebab ada serve beer...dgr citer ramai la yg mabuk2 malam tu..xtgk pun sebab balik awl sebab kena keje pagi ahad tu... tu la satu sebab rasa agak malas nak pg dinner tu...

dah xde idea nak tulis apa dahh....ngantukk aaaa (+_+)

Friday, April 25, 2008

Lepas geram

Arghhhhhhhhh...tensennya...geeraamm tulll laa...

Rasa nak je call lepas geram kat ERA tu... xpernah marah org camni...geramm tull laa...dah lama geram kat dia ni tp hari ni mmg menguji kesabaran tul...xpernah jumpa org seteruk dia...emm xbaik la kutuk org tp ni mmg geram yg amat ni...dia ni ada mental illness kot...semua benda yg dia ckp pun mmg sarcastic jekkk...xpun dia ni berdemdam ngan AO kot... apa yg ktorg buat mesti ada yg xkena...rasanya kalo ada kat depan mata mmg lama dah kena belasah dia...xpernah lg la rasa nak pukul org camni...agaknya ni la sebabnya kadang2 ada org mati kena bunuh niii....

sabar oda..sabar (*_*)

semua org kat team tau oda selalu gaduh ngan emm nak panggil apa ekk pakcik nii...kt panggil dia pakcik je la...dia xde la tua dalam 30 thn rasanya...emm agaknya faktor usia kot yg buat dia perangai pelik camtu...kalo kena shift sama ngan dia mmg ada yg balik keje makan hati...tp pakcik ni bukan AO punya org la... nasib baik la... kalo la dia kat AO ni...mmg xtau la camna nak cope ngan attitude dia ni...

hehheehehe tetiba rasa jahat jekk kutuk org dalam blog sendiri tp mmg dah lama nak lepas geram pasal pakcik ni...tp xsampai hati jekk...hari ni dia dah melampau yg amat...mmg xleh la dgr suara dia...spoil mood terus...

emmm ok la...citer panjang2 pun xguna...harap2 pakcik hampeh tu berubah sikap...kesian lak kat teammate dia, semua pun baik jekk...dia sorang jek yg prob xtau la camna dia leh keje area customer service ni...xsesuai ngan dia langsung...very rude, sarcastic, annoying n rasa diri superior (ni yg plg xleh tahan ni).....hehehe…rasa cam best jek bila lepas geram kat dia...hahahahaha (gelak jahat)

Sunday, April 20, 2008

My Boring Sunday

hehehe... hari ni boring giler....sebenarnya tengah keje ni...tp biasa la weekend xde la banyak sgt keje dia...kecuali masa month end bz laa.....emm agak lama jugak tak tulis dalam blog ekk....emm skrang ni cam xde mood nak tulis blog...biasa kalo masa rajin nak tulis blog bz lak...masa free xde mood nak menulis lak....hehehe alasan..

semalam tido lambat sebab pg tgk midnight ngan rozila n along....tgk citer Evolusi KL Drift...emm best jugak la citer dia...story ok not so bored...tp drift dia mmg best la...kalo korang suka keta baik tgk citer ni...xrugi laa...mula2 ingat citer ni gimik jek best tp mmg citer ni totally pasal drift n diaorg mmg race tgh2 KL...pusing2 KL la diaorg race ni...lagu dia pun best...cuma terkilan sket sebab citer ni diklasifikasikan umum sebab biasa la kalo citer rempit2 ni banyak la aweks2 seksi yg xtau nak cakap apa..pastu kalo yg kat disco tu dah macam monyet pun ada...so adengan2 ni mmg xsesuai la untuk bebudak tgk....emm kadang2 xpaham camna finas ni tapis filem...diaorg nak ke anak2 diaorg yg sekolah rendah tu tgk benda2 camni...well i'm saying this coz kenbanyakkan yg tgk semalam family2...so agak ramai jugak la bebudak...

last week sempat jugak pg pesta buku kat PWTC...emm mmg la best pesta buku tu...tahun depan kena pg lagi...banyak jugak la beli buku...hehehe..rambang mata tgk buku2....rasa nak beli semua....tp hari tu pun ada peristiwa xbest happen....along park keta dia kat terminal putra tu...dia tinggalkan labtop dalam keta...emm keta dia kena pecah n labtop ilang...dia pun terlupa labtop dia...ktorg pun heran...biasa dia pg mana2 pun bawak labtop dia tu...kesian dia..dah la assigment dia dalam labtop tu...emm dugaan betul la...sabar je la long...benda dah jadik...nak wat camna kan...tp xleh sedih sgt ngan harta dunia ni...apa2 pun semuanya datang dari Allah SWT...kalo tuhan nak ambik balik xleh nak cakap apa....satu lagi ujian dariNya...sabar n redha je la...

emm apa lagi nak tulis ekk....dah xde idea nihhh..sampai sini je la...hehehe apa2 pun...jaga diri, hiasi peribadi k..(^_^)

p/s: cik tz...sy xleh nak masuk blog awk la...naper block sy...(+_+)

Friday, April 11, 2008

Taubat Seorang Hamba





Taubat Seorang Hamba
Munsyid : Irsyadee Feat Hafiz Hamidun


Hati hiba mengenangkan dosa2 yg ku lakukan,
Oh Tuhan Maha Kuasa,
Terima taubat hamba berdosa...

Ku akui kelemahan diri,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x.....
Taubatku ini.....

Telah aku merasakan derita jiwa dan perasaan,
Kerana hilang dari jalan menuju redhaMu ya Tuhan.

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x...
Taubatku ini...

Di hamparan ini ku meminta moga taubatku diterima...

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x....
Taubatku ini...

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x..
Taubatku ini...


lagu ni rozila kasi tadik...emm semenjak dua menjak ni lagha semacam jekk...bila dengar lagu ni insap jekk rasa....baru baca artikel kat bawah ni...best lak...so paste kat sini la...cam biasa artikel ni amik dari Raudhah so mari la kita amik pedoman n renung-renungkan n selamat beramal....hehehehe


~Layunya sekuntum bunga~

Sebaik-baik wanita adalah yang apabila diberi sesuatu dia bersyukur dan bila tidak diberi apa-apa dia bersabar; yang menyenagkan hatimu bila kamu melihatnya dan mentaatimu bila kamu menyuruhnya - (Maksud Hadith)

Selepas asar, ana pulang ke bilik. Sambil mendengar lagu ˜seorang gadis hati ana terdetik...tiba-tiba jadi sayu...ana teringat satu cerita....Apa yang ingin ana ceritakan di sini..bukanlah kisah dongengan tetapi kisah benar yang berlaku pada seseorang...anggapla wanita ini sebagai ˜Bunga..Ambillah pengajaran WANITA!!!!!

˜Ada seorang gadis, termenung di jendela, Memikirkan nasibnya, Yang telah ternoda,Terpinggir Terhina, Kerana dosa-dosa silamnya..Begitulah bunga...
Kerana cinta..dirinya ternoda...

Ana bertanya pada diri ana...Adakah ini hukumnya cinta? Disemai, dibaja....akhirnya berbuahlah pohon cinta terlarang...masam,manis dan memabukkan..Tidak sempat diracun perosak cinta, madu telah pun dicuri kumbang...Adakah itu katanya cinta? Bak madah Laila Majnun, gunung sanggup didaki, lurah dituruni, lautan api sanggup irenangi...tetapi tidakkah kita sedar....tidakkah kau sedar bunga.....api itulah yang membakar hangus dirimu..rentung meninggalkan debu yang berterbangan...Tidakkah kau sedar,bunga???

Ketika itu, diri ini masih terkapai-kapai...ana sendiri tidak mampu membawa pulang bunga kepada kehidupan yang benar....Pada siapa ingin dipersalahkan? Pada janji?˜Manis kata dibibir mulut, tapi hati lain bicara....ingin menyalahkan taqdir? ˜Memisahkan cinta suci antara dua insan? Cuba kita renung kembali wahai hawa.....renung dengan mendalam....Siapakah kita? Bagaimanakah kita dijadikan?.....

Ingatlah...˜Pelangi untuk dilihat bukan untuk ditangkap" Jika benar kumbang itulah yang akan memberikan kebahagiaan kepada bunga...
Dan mencinta bunga sepenuh hati..Mana mungkin dia sanggup memetik kuntuman-kuntuman bunga yang sedang mekar berkembang!!!Mana mungkin dia sanggup melayukan seri si bunga!!!Mana mungkin dia mencantas ranting si bunga!!!

Dan....Mana mungkin si kumbang sanggup mencuri madunya!!!!Jika betullah lelaki itu menyayanginya dengan tidak sanggup membakar kekasihnya dengan puntung rokok sekalipun, tetapi kenapa dia sanggup menempah api neraka???MENGAPA???MENGAPA LELAKI????kerana ego?kerana sejarah silam??kerana nafsu bukan!!!!!!!!!

Astaghfirullahalazim.....

Hati ana rasa kosong bila ana memikirkan nasib wanita hari ini...Ana gerun bila membaca surah An-Nur...ayat 26

"Bad statement are for bad people(or bad women for bad men) and bad people for bad statements(or bad men for bed women).Good statements are for good people(or good women for good men) and good people for good statements(good men for good women): such (good people) are innocent of (every) bad statement which they say; for them is forgiveness, and Rizqun Karim(generous provision i.e. Paradise)

Marilah kita sama-sama renung tentang diri kita....sudahkah kita boleh digelar layak untuk mendapat lelaki yang baik dan soleh sebagai suami/isteri??

Renungkanla...
Wahai puteriku sayang,
Kau ibarat kuntum penyeri sang suria pagi,
Kudupnya mekar meniti hari,
Mewangi bak haruman syurgawi,
Usah biarkan ayu wajahmu dipalit luka,
Lantaran iman tatkala leka,
Taqwamu menjadi benteng diri,
Angkatlah martabatmu....kepuncak tertinggi.....
Wassalam...

p/s: jaga diri...hiasi peribadi (^_^)

Thursday, March 27, 2008

Updates: Macam2 Oda

Assalamualaikum....huhuhu dah lama xmengarut dalam blog nihhh...bukan xnak tulis tp xde idea la....masa tengah ada idea bz la plak...bila free lak xde idea lak...hehehe alasan ekk

lagipun sekarang ni...hidup cam boring jekk...xde apa2 pun dalam 2,3 minggu ni selain keje, keje dan keje...sebabnya weekend asyik keje jekk..bila cuti hari biasa xde apa nak buat....rasanya dah banyak kali janji nak kuar ngan rozila xjadi...bulan depan ingat nak balik kemaman tp dgn schedule keje yg xberapa nak betul skrang ni cam susah jek nak balik...stakat balik 2,3 hari xbest laaa..ingat nak balik seminggu tp skrang ni tgh critical time...harap2 boleh la balikk....

emm akhir bulan 5 nnt cadangnya nak pindah sebab nurul dah nak kawin..pastu prema lak balik dari france nnt stay ngan aunty dia kat puchong...so maybe i'll stay with rozila la kot...pindah kl laaa...hopefully rumah baru rozila nnt senang nak pg ofis...highway baru kl-putrajaya dah bukak....so skrang xde la jauh sangat nak ke putrajaya from kl..tp xpernah lg masuk highway tu...pasni kena la try tgk2 jalan tu sebab tu maybe jalan pg ofis after stay ngan rozila nnt...

result spm keluar hari tu..my bro amik spm last year...result dia ok la...cukup2 makan.. so skrang ni tgh isi aplication la...dia excited semacam jekk...harap2 dia lagi rajin in the future coz skrang bukan masa untuk main2 dah... kalo dia still main2 mmg nak kena la budak tu...hish risau betul..dah la adik sorang ni jekk...nnt kalo dia sambung belajar risau lakk dia xpernah duk luar ni...emm dia lelaki xpe kot..lgpun kena la belajar berdikari ekk...

hehehe..dah lama xmenulis ni banyak lak citer kan...td baca blog fateen...dia dah bertunang...wahhh tahniah2...semenjak dua menjak ni duk dengar citer pasal org kawin la..bertunang la....emm dah tua rupanya....ramai kawan2 yg kawin tahun ni...bagus la...semoga korang semua bahagia selalu ekk...

Thursday, March 20, 2008

Salam Maulidur Rasul

Dah lama xtulis blog ni...hari ni hari keputeraan Nabi Junjungn kita Nabi Muhammad SAW...Salam Maulidur Rasul buat semua...Hari mulia, hari keputeraan Baginda, Muhammad SAW Selawat dan salam buat Nabi Junjungan...Berselawatlah dan perbesarkan dan muliakan hari ini…

Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud:

“Barangsiapa yang membesarkan hari keputeraanku nescaya aku akan menjadi penolongnya pada hari kiamat dan barang siapa membelanjakan untuk majlisku seumpama ia membelanjakan emas sebanyak sebuah gunung untuk agama Allah."


Sayyidina Abu Bakar As-Siddiq Radiallahuanhu berkata:

“Barangsiapa membesarkan Maulud Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam, maka sesungguhnya ia akan menjadi temanku di dalam syurga.”


As-Sirri As Saqati berkata:

“Barangsiapa pergi ke tempat yang ada dibaca di situ Maulud Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam sesungguhnya dia diberi satu kebun daripada kebun-kebun syurga kerana dia pergi ke tempat itu tidak lain kerana cinta kepada Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam.”

UNTUK AMALAN KITA BERSAMA SUPAYA KITA SAMA-SAMA MENDAPAT KEREDHAAN ALLAH SWT.

Untuk renungan bersama. Sebarang ayat Allah (alQuran) atau zikir bila dibaca dengan khusu'& tawadu' dan di sedekah oleh anak kepada ibu bapa insyaAllah Allah perpanjangkan sedekah itu kepada mereka terutama yg sedang sakit atau sudah meninggal.

"Au zubillah himinashsyaitan nirrajim ... bismillahirrahmannirrahim"

Tafsirannya:
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam, dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan.

Sebelum anda masuk rumah, bacalah ayat di atas, kemudian bacalah surah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahuahad. Allahussamad. Lam yalid walam yu-lad. walam yakul lahu kufuwanahad.) sebanyak 3 kali.

Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah. Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut.

Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan daripada salam yang diucap diakhir solat akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:
Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka
melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. (Demikian
diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).

Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya :
Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangka masa dua-tiga minit Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Umar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat. Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali.Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul. Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:
Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang sahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan.

Sabda Rasulullah SAW lagi:
Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis disayap malaikat Mikail a.s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s.

Nota:
Jika sekiranya kawan-kawan ingin mengumpul saham akhirat,
sampaikanlah ilmu ini kepada kawan2 yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW

'Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat'.

Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

1) Sedekah/amal jariahnya
2) Doa anak-anaknya yang soleh
3) Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

Tuesday, March 18, 2008

Sekai ni Hitotsu Dake no Hana

A Flower Unlike Any Other in The World



I saw many kinds of flowers
lined up in front of the flowershop.
everyone has their favorite kinds
but all of them are pretty.
Without competing to see which was the best among them,
they were standing straight up proudly inside the bucket.

So why then do we humans have to compare ourselves to one another?
Eventhough each and every person is different,
why do we want to be number one?
Yes we are each..

a flower unlike any other in the world
and each and everyone of us carries a different seed
We should focus all our efforts on trying to make that flower bloom.

There are people who are constantly unsure of what they want,
as they laugh a little put out.
It can’t be helped, all those flowers,
that did everything they could to bloom, are pretty.
when at last that person comes out of the store,
they’re holding a colorful bouquet
and I see them smiling happilly as they go by me.

I never knew their name but
that day they made me smile.
we too are like flowers that bloom in places where no one pays any attention.
Yes we too are each…

a flower unlike any other in the world
and each and everyone of us carries a different seed
We should focus all our efforts on trying to make that flower bloom.

Small flowers and big flowers, none are the same as one another.
There’s no need to be No. 1
you’ve always been a very special only one...

Thursday, March 6, 2008

Balik Mengundi (^_^)

huhuhuhu...hari ni last day shift keje...biasa kalo last day ni excited terlebih sket...terlebih adrenalin...keje pun cam semangat sket...ala macam org yg keje normal la ekk...sebab tu la muncul term cam TGIF (Thank God Its Friday)...kat ofis ni semua org yg keje fix days hepi semacam jekk masa hari jumaat....hehehe

other reason hepi semacam ni sebab mgg ni nak balik kelantan...huhuhu mari lah mari..kita mengundi...tunaikan kewajipan...pada negara...xsabarnya nak balik kg nii...agak lama jugak la xbalik kelantan...ramai jugak yg balik mengundi ekk..nurul pun balik padahal dia xmengundi pun...hahaha saje jek jeles ngan org mengundi...kawan2 kat ofis pun ramai jugak yg mengundi...tp kebanyakkan diarog mengundi kat kl jekk...xpe la sama jek mana2 ekk..prem xbalik mengundi...dia kena jaga umah...hahaha xde aa...dia kena keje hari tu...malam jumaat ni balik ngan rozila naik bas ke kelantan...mula2 ingat nak balik ngan cousin skali drive tp xjadik lakk..emm naik bas pun ok gakk...tido je la dalam bas..

emm malas nak tulis panjang2...huhu kepada semua org yg balik mengundi...drive carefully ekk...semoga selamat sampai ke destinasi...ingatlah org tersayang yg menunggu kepulangan anda k...last skali selamat mengundi...pilihan anda menentukan masa depan anda..so mengundi la dengan bijak k.

adios amigo...wasalam.

Monday, March 3, 2008

Hepi Belated Birthday Prema (^_^)

Last saturday 1st March tu birthday prema....huhuhu boleh lupa birthday premm..rasa bersalah lakk sebab lupa birthday housemate sendiri...sori aa premm i forgot ur birthday (+_+)

Happy Belated Birthday prem
Tanjoubi Omedetou Gozaimasu
Wish u all the best and God Bless
May all your Dream comes true (^_^)


Prema ni my housemate skarang...ktorg kenal dari masa masuk training Atos skali...dulu kat shah alam pun duduk serumah jugak....then masa kat cyber lak..prema kena tukar pegi tpm bukit jalil punya office....ktorg ni nama jekk duk serumah tp jarang2 boleh jumpa sebab keje shift lain2...prema shift 12 jam gak tp dari 9 - 9...my shift 7-7...kalo dua2 morning shift ok la..boleh aa jumpa tp kalo night shift mmg xjumpa laa...waktu cuti pun lain2...nurul la plg ok sebab dia uk hours 8 jam jek keje n fix weekdays je keje....maybe hujung bulan ni prema pg france for knowledge transfer sebab ada account baru nak masuk...bestt aa premm...pg sana nnt bawak balik souvenir kat ktorg ekk...hahaha pastu duk sana jaga diri leklok..dah la prem ni xtahan sejuk..camna la nak duk kat sana..lama jugak la pegi dalam sebulan lebihhh...xpe2 prabu kan ada..kalo sakit2 ke...ckp aa kat prabu...hahahaha

p/s: prem jgn cepat marah ekk...kesian kat prabu nnt....huhu

Monday, February 25, 2008

Khas buat temanku yang bakal bergelar Isteri (^_^)

hehehe....terbaca artikel menarik kat Raudhah tadi...ramai kawan2 yg bakal akan kawin tahun ni so artikel ni sesuai la untuk dibaca...artikel ni khas buat all of my friends yg bakal bergelar isteri or yg sudah bergelar isteri...tp yg xnak kawin lagi pun leh gak baca buat panduan masa depan...hehehe

Istri memegang peranan yang sangat penting dalam istana keluarganya. Maka ia dituntut untuk memahami peranan tersebut lalu mengaplikasikannya dalam kehidupan berkeluarga. Berikut ada beberapa wasiat untuk mereka yang berhasrat menjadi istri yang mendambakan keluarga bahagia. Semoga bermanfaat bagi kita semua. Amin.

1.Takwa kepada Allah dan menjauhi maksiat

Bila engkau ingin kesengsaraan bersarang di rumahmu dan bertunas, maka bermaksiatlah kepada Allah. Sesungguhnya kemaksiatan menghancurkan negeri dan menggoncang kerajaan. Oleh karena itu jangan engkau goncangkan rumahmu dengan berbuat maksiat kepada Allah.

Wahai hamba Allah....jagalah Allah maka Dia akan menjagamu beserta keluarga dan rumahmu. Sesungguhnya ketaatan akan mengumpulkan hati dan mempersatukannya, sedangkan kemaksiatan akan mengoyak hati dan menceraiberaikan keutuhannya.

Karena itulah, salah seorang wanita shalihah jika mendapatkan sikap keras dan berpaling dari suaminya, ia berkata:"Aku mohon ampun kepada Allah..itu terjadi karena perbuatan tanganku (kesalahanku).."Maka hati-hatilah wahai saudariku muslimah dari berbuat maksiat, khususnya:

-Meninggalkan shalat atau mengakhirkannya atau menunaikannya dengan cara yang tidak benar.

-Duduk di majlis ghibah dan namimah, berbuat riya dan sum'ah.

-Menjelekkan dan mengejek orang lain. Allah berfirman, "Wahai orang-orang yang briman janganlah suatu kaum mengolok-olokkan kaum yang lain (karena) boleh jadi mereka (yang diolok-olokkan) lebih baik dari mereka (yang menolok-olokkan) dan janganlah wanita-wanita (mengolok-olokkan) wanita lain (karena) boleh jadi wanita-wanita (yang diperolok-olokkan) lebih baik dari wanita (yang mengolok-olokkan"(QS. Al Hujurat: 11).

-Keluar menuju pasar tanpa kepentingan yang sangat mendesak dan tanpa didampingi mahram. Rasulullah bersabda:"Negeri yang paling dicintai Allah adalah masjid-masjidnya dan negeri yang paling dibenci Allah adalah pasar-pasarnya"(HR. Muslim).

-Mendidik anak dengan pendidikan barat atau menyerahkan pendidikan anak kepada para pambantu dan pendidik-pendidik yang kafir.

-Meniru wanita-wanita kafir. Rasulullah bersabda:"Siapa yang menyerupai suatu kaum maka ia termasuk golongan mereka"(HR. Imam Ahmad dan Abu Daud serta dishahihkan Al-Albany).

-Membiarkan suami dalam kemaksiatannya.

-Tabarruj (pamer kecantikan) dan sufur (membuka wajah).

-Membiarkan sopir dan pembantu masuk ke dalam rumah tanpa kepentingan yang mendesak.


2.Berupaya mengenal dan memahami suami

Hendaknya engkau berupaya memahami suamimu. Apa -apa yang ia sukai, berusahalah memenuhinya dan apa-apa yang ia benci, berupayalah untuk menjauhinya dengan catatan selama tidak dalam perkara maksiat kepada Allah karena tidak ada ketaatan kepada makhluk dalam bermaksiat kepada Al-Khalik (Allah 'Azza Wajalla).


3. Ketaatan yang nyata kepada suami dan bergaul dengan baik.

Sesungguhnya hak suami atas istrinya itu besar. Rasulullah bersabda:"Seandainya aku boleh memerintahkanku seseorang sujud kepada orang lain niscaya aku perintahkan istri untuk sujud kepada suaminya"(HR. Imam Ahmad dan Tirmidzi, dishahihkan oleh Al-Albany).

Hak suami yang pertama adalah ditaati dalam perkara yang bukan maksiat kepada Allah dan baik dalam bergaul dengannya serta tidak mendurhakainya. Rasulullah bersabda:"Dua golongan yang shalatnya tidak akan melewati kepalanya, yaitu budak yang lari dari tuannya hingga ia kembali dan istri yang durhaka kepada suaminya hingga ia kembali"(HR. Thabrani dan Hakim, dishahihkan oleh Al-Albany).

Ketahuilah, engkau termasuk penduduk surga dengan izin Allah, jika engkau bertakwa kepada Allah dan taat kepada suamimu. Dengan ketaatanmu pada suami dan baiknya pergaulanmu terhadapnya, engkau akan menjdai sebaik-baik wanita (dengan izin Allah).


4.Bersikap qanaah (merasa cukup)

Kami meninginkan wanita muslimah ridha dengan apa yang diberikan untuknya baik itu sedikit ataupun banyak.

Maka janganlah ia menuntut di luar kesanggupan suaminya atau meminta sesuatu yang tidak perlu. Renungkanlah wahai saudariku muslimah, adabnya wanita salaf radhiallahu 'anhunna.Salah seorang dari mereka bila suaminya hendak keluar rumah ia mewasiatkan satu wasiat kepadanya. Apakah itu??? Ia berkata pada suaminya:"Hati-hatilah engkau wahai suamiku dari penghasilan yang haram, karena kami bisa bersabar dari rasa lapar namun kami tidak bisa bersabar dari api neraka."


5. Baik dalam mengatur urusan rumah tangga, seperti mendidik anak-anak dan tidak menyerahkannya pada pembantu, menjaga kebersihan rumah dan menatanya dengan baik dan menyiapkan makan pada waktunya.

Termasuk pengaturan yang baik adalah istri membelanjakan harta suaminya pada tempatnya (dengan baik), maka ia tidak berlebih-lebihan dalam perhiasan dan alat-alat kecantikan.


6.Baik dalam bergaul dengan keluarga suami dan kerabat-kerabatnya, khususnya dengan ibu suami sebagai orang yang paling dekat dengannya.

Wajib bagimu untuk menampakkan kecintaan kepadanya, bersikap lembut, menunjukkan rasa hormat, bersabar atas kekeliruannya dan engkau melaksanakan semua perintahnya selama tidak bermaksiat kepada Allah semampumu.


7.Menyertai suami dalam perasaannya dan turut merasakan duka cita dan kesedihannya.

Jika engkau ingin hidup dalam hati suamimu, maka sertailah ia dalam duka cita dan kesedihannya. Renungkanlah wahai saudariku kedudukan Ummul Mukminin, Khadijah radhiallahu 'anha, dalam hati Rasulullah walaupun ia telah meninggal dunia.. Kecintaan beliau kepada Khadijah tetap bersemi sepanjang hidup beliau, kenangan bersama Khadijah tidak terkikis oleh panjangnya masa. Bahkan terus mengenangnya dan bertutur tentang andilnya dalam ujian, kesulitan dan musibah yang dihadapi. Seorangpun tidak akan lupa perkataannya yang masyur sehingga menjadikan Rasulullah merasakan ketenangan setelah terguncang dan merasa bahagia setelah bersedih hati ketika turun wahyu pada kali pertama:" Demi Allah, Allah tidak akan menghinakanmu selamanya. Karena sungguh engkau menyambung silaturahmi, menaggung orang lemah, menutup kebutuhan orang yang tidak punya dan engkau menolong setiap upaya menegakkan kebenaran".(HR. Mutafaq alaihi, Bukhary dan Muslim).


8.Bersyukur (berterima kasih) kepada suami atas kebaikannya dan tidak melupakan keutamaannya.

Wahai istri yang mulia! Rasa terima kasih pada suami dapat kau tunjukkan dengan senyuman manis di wajahmu yang menimbulkan kesan di hatinya, hingga terasa ringan baginya kesulitan yang dijumpai dalam pekerjaannya. Atau engkau ungkapkan dengan kata-kata cinta yang memikat yang dapat menyegarkan kembali cintamu di hatinya. Atau memaafkan kesalahan dan kekurangannya dalam menunaikan hak-hakmu dengan membandingkan lautan keutamaan dan kebaikannya kepadamu.


9.Menyimpan rahasia suami dan menutupi kekurangannya (aibnya).

Istri adalah tempat rahasia suami dan orang yang paling dekat dengannya serta paling tahu kekhususannya. Bila menyebarkan rahasia merupakan sifat yang tercela untuk dilakukan oleh siapapun, maka dari sisi istri lebih besar dan lebih jelek lagi. Saudariku, simpanlah rahasia-rahasia suamimu, tutuplah aibnya dan jangan engkau tampakkan kecuali karena maslahat yang syar'I seperti mengadukan perbuatan dhalim kepada Hakim atau Mufti atau orang yang engkau harapkan nasehatnya.


10.Kecerdasan dan kecerdikan serta berhati-hati dari kesalahan.

Termasuk kesalahan adalah: Seorang istri menceritakan dan menggambarkan kecantikan sebagian wanita yang dikenalnya kepada suaminya. Padahal Rasulullah telah melarang hal itu dalam sabdanya:"Janganlah seorang wanita bergaul dengan wanita lain lalu mensifatkan wanita itu kepada suaminya sehingga seakan-akan suaminya melihatnya"(HR. Bukhary dalam An-Nikah).


"Untuk para istri yang berhasrat menjadi penyejuk hati dan mata suaminya. Semoga Allah memeliharamu dalam naungan kasih sayang dan rahmatNya. Amin."

Saturday, February 23, 2008

Gambar

huhuhu...tetiba jekk rasa cam nak letak gambar masa konvo hari tu kat profile tu...saje jekk nak wat statement..i'm graduated from UTM..kikikiki poyo sehhh..apa2 pun i'm proud jadik anak didik UTM..cewahhhhh

Friday, February 22, 2008

Am I Stress??

Adakah korang stress....cuba korang tgk simpton2 kat bawah nii...

Stress usually first affects the inner emotions. Initial symptoms may include the following feelings:
Anxiousness
Nervousness
Distraction
Excessive worry
Internal pressure

These emotional states can then begin to affect a person's outward appearance:

Unusually anxious or nervous
Distracted
Self-absorbed
Irritable

As the stress level increases, or if it lasts over a longer period of time, a person may begin to feel more severe emotional or physical effects:
Excessive fatigue
Depression
Sometimes even think of hurting yourself or others
Headaches
Nausea and vomiting
Diarrhea
Chest pain or pressure
Heart racing
Dizziness or flushing
Tremulousness or restlessness
Hyperventilation or choking sensation


In most cases, these symptoms are very minor and don’t last very long. If they become more severe or increase in frequency and severity, seek medical help.


stress xelok dibiarkan sebab stress yg berpanjangkan akan menyebabkan depression...tu dah penyakit mental tu...bahaya wooo...

bila cakap pasal stress...rasanya semua org akan rasa stress...bila rasa stress apa yg korang sumer akan buat?? for me kalo stress benda 1st yg akan dilakukan adalah tido...xpayah pk pasal prob yg buat kita stress tu...then kuar pg cari cd citer apa2 je la....janji lehh layan...kalo xde jugak pg cari buku citer or majalah untuk baca...sebab my hobies adalah tgk movie/drama n baca buku citer/manga...so kalo stress plg bagus kita wat benda yg kita suka...tp sebenarnya benda paling elok kita wat adalah mendekatkan diri kepada yg maha Esa...like i said in my previous post...sesungguhnya dengan mengingati Allah hati kita kan menjadi tenang...so if anything happen that make we all stress...just amik wudhu wat solat sunat n doa kat tuhan mintak ditenangkan hati n dipermudahkan urusan...sebaik-baik berserah hanyalah kepadaNya....

naper citer pasal stress ni ekkk...ekceli sebab rasa macam nak stress jekkk...keje banyak lately ni..n asyik shift malam jekkk....dah sebulan lebeyy shift malam sebab ada prob sket kat ofis nihhh...i hate keje night shift sebab penat dia lebey skett..yela time org tido kita keje...time org keje kita tido...penat wooo keje cam niii...

emm ada sape2 yg nak keje service desk tak...hari ni HR antar email..kalo korang nak send la resume to me n i will pass to HR k...tp ni keje shift kalo korang sanggup keje environment 24/7 ok la...if u ask me...keje shift 12 jam mmg penat...kalo xbiasa mmg xtahan...tp xsemestinya korang masuk team yg shift 12 jam...team uk keje 9 jamm jekk tp UK hours la waktu korang keje....

Dear All,

We have few open vacancies for Service Desk Analyst right now. If you have friends who are currently looking for a job, please pass the message to them.

Attached herewith the job description (SDA) for your reference.

Remember, the Employee Referral Programme is applicable and the amount is RM1,000 payable upon confirmation in employment. Please forward as many CVs as possible to me if you have friends to introduce.

Thank you
Best Regards,

Jack Tan
Human Resource Department
Atos Origin Services (M) Sdn Bhd


ni kat bawah ni job scope for service desk...

Position: Service Desk Analyst (English speaking)
Reporting To: Team Leader, Service Desk

Key Roles and Responsibilities
• To provide technical assistance to end users through phone/emails
• To diagnose and troubleshoot desktop problems over the phone and remote control tools
• To accurately log problems into Service Desk system
• To resolve incidents on first call
• To escalate problems to 2nd level support group when required

Requirements
• Diploma or Bachelor Degree in IT / Computer Science
• Excellent communication skills in spoken and written English
• Minimum 1 year working experience in IT industry
• Minimum 1 year working experience in a multinational Helpdesk environment
• Must posses good experience and strong in problem solving skills
• Proficient in PC hardware, software (Windows OS) and network troubleshooting
• Proficient in Microsoft applications used on Win2K, Win XP platform
• Familiar with multilingual Windows XP version and Lotus Notes
• Must have the ability to resolve incidents on first call
• Able to work well in a team
• Willing to work in a multilingual Global Service Desk
• Willing to work on shift (ie UK business hours)
• Willing to work on 24x7 shift
• Willing to work in Cyberjaya
• Willing to work during Malaysian Public Holidays
• Fresh graduates are welcome to apply


emm panjang lak entry niiii...dah lama xpost kan tu yg panjang semacam jekkk...

Saturday, February 16, 2008

Pilihanraya Umum Malaysia ke 12

huhuhuhu....hari ni nak ckp pasal pilihanraya..tarikh pilihanraya dah diumumkan..8 mac 2008 nanti meh la kita ramai2 kluar mengundi...ehhehehe harap2 dapat la cuti balik mengundi...hehe...ni my first pilihanraya...i'm so excited...hehehehehe ntah pape ekk...walaupun xberapa tau pasal politik or hal ehwal semasa negara....bukan xkesah and i'm not totally ignorant ekk...cuma malas nak baca berita jekkk tp kalo hal yg besar2 tu tau jugak laa.....mengundi nnt kat kelantan sebab ic alamat kg kat kelantan...camna pun mengundi tu wajib...kalo bukan kita yg pilih wakil kita sape lagik...so sape2 yg xdaftar mengundi tu lain kali daftar awal2...jgn salahkan org lain xpandai pilih calon kalo kt xmengundi..sape suh xmengundi ekkk...

nak mengundi sape...emm xtau lagik..i'm not gonna tell here coz mengundi tu rahsia...tp my judgement is not based on the party but on the person itself...calon2 tu xkenal lgikk...xkuar lagik rasanya senarai calon pilihanraya...

parlimen dah bubar skrang ni...so maknanya sekrang ni xde kerajaan yg memerintah...parlimen mesti dibubarkan every 5 years...yg bertanggungjawab bubarkan parlimen adalah yg dipertuan agong...if parlimen xdibubarkan oleh agong dalam masa 5 tahun Parlimen dengan sendirinya akan dibubarkan dan dalam masa 60 hari dari tarikh pembubaran Parlimen pilihanraya akan diadakan untuk pilih the next kerajaan yg akan memerintah....so we will see this year sape yg akan menang...hehehe

to all my friends selamat mengundi ekkk....pilih la calon dengan bijaksana k...pastu jgn beremosi sgt time pilihanraya ni....kadang2 sedihh tengok org kita gaduh2 time2 camni...respect pilihan org lain...xsemua org ada pendapat yg sama...apa2 pun yang penting harap2 xde apa2 benda negatif jadik sepanjang pilihanraya nanti...



ni screen shot semakan mengundi..hehehe baru je check tmpt mengundi tadi...kalo korang nak check pegi la lawan web spr..klik sini >> SPR

Friday, February 15, 2008

Alhamdulillah


Kehidupan

Kesenangan yang datang
Tak akan selamanya
Begitulah selepas susah ada kesenangan
Seperti selepas malam datangnya siang
Oleh itu waktu senang jangan lupa daratan

Gunakan kesempatan untuk kebaikan
Sebelum segalanya terlepas dari genggaman
Kelak menyesal nanti tak berkesudahan
Apa guna sesalan hanya menekan jiwa

Jangan difikir derita akan berpanjangan
Kelak akan membawa putus asa pada tuhan
Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali

Ujian adalah tarbiyah dari Allah
Apakah kita kan sabar ataupun sebaliknya
Kesenangan yang datang selepas kesusahan
Semuanya adalah nikmat dari tuhan


hehehehhe....naper letak lirik lagu ni at the begining of this post..hehehe just a reminder for myselft...life is full of suprises...kadang2 kita diatas...kadang2 kita di bawah...kadang2 kita diberi ujian...kadang2 kita diberi rahmat....sentiasalah bersyukur semoga kita akan senantiasa dibawah rahmatNya...sebab kita xtau bila kita akan di panggil mengadapNya....

huhuhu...semenjak dua menjak ni post cam sedeyy je ekk.....sebenarnya baru jek lepas demam yg terukk...seminggu demam...sampai kena pg klinik 2 kali...dah lama xsakit camni skali...hari ni baru sehat sket....masa sakit baru kita tau betapa besar nikmat badan yg sehat tu...Alhamduliilah...akhirnya dapat jugak tido dgn lena sebab masa demam tidur xselesa..asyik jaga sepanjang malam..kejap badan panas pastu sejuk balik...kejap batuk2....Alhamdulillahh...akhirnya dapat jugak bercakap ngan nada suara yg normal..xde daaa serak2 basah...nak ckp pun sakit anak tekak...Alhamdulillah....akhirnya dapat datang keje ngan selesa sekali....Alhamdulillah....akhirnya dapat jugak buat keje umah..ni asyikk baring jekkkk....Allhamdulillah..terima kasih ya Allah atas nikmat sihat yg kau berikan..Alhamdulillah(^_^)

Thursday, February 7, 2008

Ketahuilah dengan mengingati Allah hatimu kan menjadi tenang

Pesanan - by Suhaimi
Jika harta mu dismusnah..
Ingatlah Allah yang memberi..
Jika engkau dizalimi..
Tenang dan tabah hadapi..
Allah maha mengasihi..
Mendengar rintihan hambanya..


emm...sayu bila dgr lagu ni...last monday something happen yang buat myself down...bila pk balik..ni semua ujian Allah...baru perasan yg diri ni dah makin lagha...bila Allah beri ujian kena syukur...sebab itu tandanya dia sayangkan kita n rindukan kita...rindu pada rintihan kita kepadanya..

Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.

''Wahai Tuhanku, aku mohon perlindungan MU daripada ilmu yang tidak bermanafaat, hati yang tidak tenang, doa yang tidak dimakbulkan, nafsu yang tidak pernah puas dan daripada keempat-empatnya itu.'' Amin ya rabbal alamin

Usah dikejar dunia yang sementara...Bertaubat sentiasa bersihkan jiwa..jagalah solatmu..Bersyukurlah selalu..Itu tanda Redha segalanya..

Ketahuilah dengan mengingati Allah hatimu kan menjadi tenang

Friday, February 1, 2008

my holiday + amazing race asia 2

huhuhu...baru jekk seminggu xtulis blog rasa cam lama jekkkk...baru jek balik dari kemaman so i'm in a happy mood rite now walaupun kena datang keje malam niii...hehehe

nothing much happen last week...seminggu bercuti...pg tgk wayang citer cuci with my sisters n friends...klaka giler citer tuuuu...nak kata best giler tu..ok je la...tp ni kan baru 1st movie yg hans isaac direct...citer afdlin lagik best laaa...tp diaorng ni mmg lawak la... kalo nak tgk light comedy movie..leh la tgk citer tu..

on sunday teman along balik selancar (rompin) coz dia sakit belakang...tp ok jekk dia drive..xpayah tukar driver pun...dia jekk yg drive sampai umah dia...ehehehehe...tp bawak balik my viva sebab along malas nak bawak keta manual...then on monday balik kemaman ngan bas dari umah along lakkk...penat sehhh jalan2 cuti2 malaysia niiii...tp balik kemaman punya pasal..ok jekkkk

duk umah 4 hari xpegi mana2 pun....cam gadis pingitan jekkk...duk dalam umahh jekk sambil layan astro...semua citer pun tgk....amazing race asia tu siap tgk dua kali lagikk...kalo sesape yg tgk amazing race asia 2...mst kagum ngan team from singapore adrian n collin sebab si adrian tu actually deaf...first time baca kisah dia ni dalam readers digest january 2008...emm xpercaya lakkk....very touching story pasal mak dia struggle nak masukkan dia to normal school n how dia tried very hard to overcome his disability…lagipun team niii best jekk tgk…very calm..xde gado2…the last 2 episode diaorg on 1st place….before ni diaorg selalu 2nd place belakang Philippines team (marc n rovilson)…good luck Adrian n collin….ni one of my feveret team…satu lagik feveret team mesti la Malaysia punya team…amazing race asia first season Malaysia menang so harap kali ni Malaysia menang lagikk…..team Malaysia kali ni is Pamela n Vanessa…kalo sape yg xtau..diaorg ni adik beradik…kakak n adik vince AF1 tu….comel jekkk diaorng ni…selalu jekk gabra..tp quite ok la….hopefully diaorg menang ekkkk…tp kalo Adrian n collin menang pun ok gakkkk…hahahaha…tetiba citer pasal amazing race asia lak ekkkk…tp ni mmg citer feveret gak nii…seronok gak tgk diaorg berlari-lari keliling dunia…emm kalo nak masuk mst kena stamina n mental yg kuat niiiii….

Then today dah naik bas balik kl….smpai kl dalam kol 3 ptg td...naik bas jekkk…rozila amik kat lrt…smp umah kejap..rehat2…then pegi makan pastu datang keje….rasa cam malas nak keje…emm standard aaa…kalo cuti lama sket..mula la malas…..ok la nak sambung keje…ganbate ODA!!!

Friday, January 25, 2008

100th post

huhuhu...its already my 100th post....umur blog ni pun dah setahun setengah dah..kalo budak kecik dah boleh jalan dahhhh......bila baca post lama2 boleh nampak la the changes in my life...mmg banyak jugak la perubahan hidup in just one and a half year.......masa kat utm citer pasal utm..pastu masa training lak citer training jek...skrang citer pasal keje je laa....

buat masa skrang i am happy with my life...xpk lagi nak tukar keje ke..tuka status ke..nak sambung belajar ke...i believe everything will fall into the right place eventually…..it just the matter of time...a step at a time...no need to rushing..hehehehe.. emm tetiba jek mengarut ekk…well a lot of things happen at office…but its ok..I’ll survive…I am trying my hardest to stay positive…I hope all my teammates also the same…ganbate ne ODA!!!! (^_<)

Speaking of teammates….one of my teammate (Jinesh) has been transferred to other team…he is now with network team at TPM office…huhu prema leh la jumpa jinesh pasni…kikikiki…good luck jinesh…I think I will miss him, even though we rarely works together..poor vasan..his partner in crime dah kena transfer….for the time being I will be replacing jinesh’s shift and my shift will be covered by the new girl Fern..so maybe I will be working night shift until end of next month…there are so many changes has been done to our team making our life miserable…(+_+)

Feeling a little bit depresses now… I wonder why….maybe coz of not enough sleep last night.. I sleep around 3 am and have to wake up at 5.30 am…just 2 and a half hour of sleeping….i am working night shift on Wednesday but today I am replacing Aylia for morning shift…switching from night shift to morning shift in a day ruins my sleep routine…lucky tomorrow already my offday… hope my swap shift will be approve coz I already planned to go back to kemaman this Monday…huuhu can’t wait (^_^)

Monday, January 21, 2008

Cerita tentang kuku

skrang ni tgk ramai sgt org melayu yg simpan kuku panjang...weekend hari tu pg low yat sebab along n my cousin nak beli laptop...survey punya survey last2 ktorg beli kat satu kedai melayu nihhh...emm hampir semua la pekerja dia simpan kuku panjang...hishhh xtau la nak ckp apa....xtau la samada diaorg ni tau ke tak hukum kuku panjang ni or tau tp buat tak tau... lg satu pasal bertindik... skrang ni benda2 ni dah jadik benda biasa jekkk.... kalo tgk org lelaki bertindik tu dah xheran dahhh..itu yg lelaki...yg perempuan lakk...cukur kening smp kadang2 tu dah xde kening dahhh..semua main lukis jekkk....emm alahaiiiii sedeyy bila tgk anak2 melayu terpengaruh ngan benda2 ni...xnak ckp banyak pasal isu2 ni...dah biasa sgt kita dgr kan....semoga mereka semua mendapat hidayah Allah...aminnn

ni ada satu artikel pasal kuku panjang amik dari friendster ada org hantar msg pasal ni..bgs la berkongsi ilmu...so bg org yg xtau ni nak bagitau ni kenapa xleh simpan kuku panjang...

DOSA KUKU PANJANG

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi...oppss khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.... potonglah kuku anda..ni pun salah satu faktor kebersihan jugak..

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi kita menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang,
uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima
masuk ke dalam kepala.

Percayalah.

Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang.

Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak
yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri

Sekarang ni ramai yang pakai cincin...tapi ikut suka dia je..sunnah nabi jarang nak ikut ..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari

1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

Wednesday, January 16, 2008

Atos Annual Dinner

emm hari ni dapat email dar HR ckp pasal annual dinner...nih kat bawah email dia...

Dear ALL,

Please be informed that our Annual Dinner & Dance 2008 will be held on Saturday, 26th April 2008 at Sheraton Imperial Hotel, Kuala Lumpur.

Please register your attendance and deadline to register is by 25th January 2008. Please use the spreadsheet - Attendance list for the registration.


dah lama ckp pasal annual dinner ni...emm belah bahagi lak nak pg ke tak sebab tema dia Box Office Night..then annual dinner and dance lak tu....emm confirm la sakit mata malam tuhhh...emm tp cam biasa nurul ajak pg jugak....ckp kat nurul nak pakai apa malam tu..kalo xikut tema xpe ke...nurul ckp xpe, kalo oda xpg nurul xnak pg gak sebab xde geng..emmm cepat jek cair...ok la org pg la...kt pakai je la apa2 baju xpayah ikut tema laaa....kalo org nak ckp apa lantak la ekkk...hahaha...dah la xpayah bayar...bila lagi nak makan free...tp still xtau boleh pg ke tak sebab jadual shift untuk april xkuar lg so xtau la keje ke tak hari tu...kalo keje pagi leh gakkk...hehehe

then dinner ni leh jek kalo nak bawak patner...kalo spouse xpayah bayar..tp bf/gf kena bayar rm150...waa banyak tuuu...xaci ekkk...kalo org xkawin lg kena la bayar..hahaha..enson wat lawak td...kalo u xnak bayar u cari la bf yg keje ngan Ao gak...hahahhaha....then reply balik kat dia..kalo camtu i kawin je la before april...pun xpayah bayar jugak...kikikiki...kecohh jek kat team td...tp cam best lak...hampir semua nak pg...harap2 dapat la pg...daripada pk cam malas nak pg semangat lak tgk diaorg pun excited...huhu