Saturday, February 16, 2008

Pilihanraya Umum Malaysia ke 12

huhuhuhu....hari ni nak ckp pasal pilihanraya..tarikh pilihanraya dah diumumkan..8 mac 2008 nanti meh la kita ramai2 kluar mengundi...ehhehehe harap2 dapat la cuti balik mengundi...hehe...ni my first pilihanraya...i'm so excited...hehehehehe ntah pape ekk...walaupun xberapa tau pasal politik or hal ehwal semasa negara....bukan xkesah and i'm not totally ignorant ekk...cuma malas nak baca berita jekkk tp kalo hal yg besar2 tu tau jugak laa.....mengundi nnt kat kelantan sebab ic alamat kg kat kelantan...camna pun mengundi tu wajib...kalo bukan kita yg pilih wakil kita sape lagik...so sape2 yg xdaftar mengundi tu lain kali daftar awal2...jgn salahkan org lain xpandai pilih calon kalo kt xmengundi..sape suh xmengundi ekkk...

nak mengundi sape...emm xtau lagik..i'm not gonna tell here coz mengundi tu rahsia...tp my judgement is not based on the party but on the person itself...calon2 tu xkenal lgikk...xkuar lagik rasanya senarai calon pilihanraya...

parlimen dah bubar skrang ni...so maknanya sekrang ni xde kerajaan yg memerintah...parlimen mesti dibubarkan every 5 years...yg bertanggungjawab bubarkan parlimen adalah yg dipertuan agong...if parlimen xdibubarkan oleh agong dalam masa 5 tahun Parlimen dengan sendirinya akan dibubarkan dan dalam masa 60 hari dari tarikh pembubaran Parlimen pilihanraya akan diadakan untuk pilih the next kerajaan yg akan memerintah....so we will see this year sape yg akan menang...hehehe

to all my friends selamat mengundi ekkk....pilih la calon dengan bijaksana k...pastu jgn beremosi sgt time pilihanraya ni....kadang2 sedihh tengok org kita gaduh2 time2 camni...respect pilihan org lain...xsemua org ada pendapat yg sama...apa2 pun yang penting harap2 xde apa2 benda negatif jadik sepanjang pilihanraya nanti...



ni screen shot semakan mengundi..hehehe baru je check tmpt mengundi tadi...kalo korang nak check pegi la lawan web spr..klik sini >> SPR

16 comments:

cHuCkyMaRine said...

oda..bkn ke kt daftar spr same2 time pesta konvo dulu..hihih slamat mengundi..kt pun 1st time ni..dah kene kerah ngan ayah kt suh g ngudi..

tz said...

slamat mengundi

abeming said...

ala...baru nak tumpang balik...mengundi kat kelantan la pulok mu ni...

OD@ said...

semah: a'ahh kita daftar sama2 la masa pesta konvo dulu..heheehe

tz: selamat mengundi

sarmi: hahaha...ye la aku mengundi kat kg aku laaa...ngundi kat kelantan la best...meriah skett..hehe

Yazid Husain said...

tahun ini aq jadi pengundi hantu.

+ orang.orang + said...

alaaa tension dgn pak lah... die nyer psl anwar xley masuk bertanding.. haih -_-

- j o h a r i - said...

mari la mari
pergi mengundi
tunaikanlah kewajipan
pada negara

aku nyanyikan lagu ni utk ko biar bersemangat skit ko nk blk kampung mengundi

ف wildchild ۞ said...

apa2 pun yang penting harap2 xde apa2 benda negatif jadik sepanjang pilihanraya nanti
yeahh.. me too. semoga semuanya berjalan dengan bersih dan lancar.

tapi susah gak. pilihanraya kat kampung. tapi balik kampung pon, brape kerat hari je. so, tak leh nak judge dengan tepat who's better. kene balik awal nih. nak masuk semua ceramah ;p

tz said...

oda..jom konvoi.. ko balek hari ape?

faith~信仰 said...

slmt mengundi...

فيصل said...

balik kampung pangkah parti yang disukai.. gogogo..

OD@ said...

yazid: mesti ko xdaftar mengundi nihh...sebab tu ko jadik pengundi hantu...

orang.orang: emm...pasal benda ni aku pun xtau nak komen camna...

johari: yeahhhh...mari mengundi..hehe

wildchild: betul tu..balik kejap jekk...aku xsabar lak tgg nama calon kuar...nak tgk camna muka org yg bakal aku undi nnt..hehe

tz: aku maybe balik 7hb ngan cousin aku..xconfirm lagik...kalo ko nak ikut skali leh jekk..jommm

rinie: selamat mengundi

kucai: huhuhu tang balik kg tu yg aku excited lebihh tu....pangkah cai jgn xpangkah...jgn ko conteng kertas undi tu dah le ekk...pangkah jekk bolehh nnt jadik undi rosak..rugiii aaa hehehe

abeming said...

malasnya nak balik...tapi lum pernah experience mengundi...terpaksa la balik...huhu

- j o h a r i - said...

oda
ko dh blk kmpg ke?
senyap je ni

+ orang.orang + said...

undi wey undi.. think b4 u pangkah :D

OD@ said...

sarmi: rugi la kalo xmengundi skrang...nnt kena tgg lg 5 thn..

johari: ada lagi la...xde idea nak tulis apa..nnt aku update blog..

niki:yup..thin b4 pangkahhh ...tol tuuu