Saturday, May 3, 2008

Bukalah jendela mu



"Bukalah Jendela Mu : Hidayah seperti cahaya tidak akan menyapa mereka yang tidak membuka jendela"


huhuhu....tajuk post kali ni amik dari satu wallpaper yg sgt menarik...rasanya jendela dalam ayat ni bermaksud jendela hati...kalo last post kt ckp pasal istidraj...takutnya bila tuhan sengaja biar kita leka kan....post kali ni ada kaitan ngan hidayah lakk...kadang2 tuhan kasi kt hidayah tp kt xnampak sebab kt mmg selalu nampak yg lahiriah sahaja....bila kt didatangi ujian contohnya...tu salah satu petanda tuhan nak ingatkan kt....maybe kt lalai dan lupa kepadaNya....ujian datang adalah supaya kt lebih dekat kepadaNya....that why kt kena buka jendela hati supaya kt nampak hidayah tu (^_^)

hehehehe...tu pendapat sendirik masa tgk wallpaper ni... cakap pasal ujian...last week rozila kena chicken pox....pastu few days ago badan naik gatal2 n bintik2 merah....cuak jugak la..ingatkan kena chicken pox gak...then pg jumpa doktor...Alhamdulillah doc cakap alergik jekkk....kalo kena chicken pox maksudnya 2 mgg la xleh keje....xsampai hati la nak cuti lama2 skrang ni sebab team tgh kritikal...rozila citer chicken pox agak menyeksakan la jugak...dengan gatal2, pedih lagi pastu banyak benda xleh makan, kesian lak...emmm masa kt sakit banyak nikmat tuhan tarik kan....masa sihat kena la beringat-ingat bak lagu rabbani tu ingat 5 sebelum 5



Rabbani
Ingat 5 Sebelum 5


Duhai teman dan tuan-puan
Mari kita berpesan-pesanan
Baik lelaki juga perempuan
Duduk di kampung atau di pekan

Zaman ini zamam kemajuan
Kebendaan menjadi ukuran
Hidup saling bersaingan
Jika lalai tinggal sendirian

Nabi junjungan pernah berpesan
Agar hidup ada pegangan
Semak selalu jangan lupakan
Agar tak susah di hari kemudian

Kena diingat lima perkara
Sebelum tiba lima perkara
Aaa... aaa...
Semoga hidup aman bahagia

Waktu lapang buatlah amalan
Sebelum sibuk pelbagai urusan
Isilah dengan amal kebajikan
Menuntut ilmu dan baca Al-Quran

Waktu senang beringatlah
Sebelum tiba waktunya susah
Jika datang ancaman musibah
Mampu bersedia selesai masalah

Bila sihat jagalah badan
Sebelum derita sakit tak keruan
Kawallah makan untuk kesihatan
Ringan ibadah nak dikerjakan


Jika kaya bermurah hati
Dapat pahala menolong orang
Aaa... aaa...
Jikalau miskin apa pun tak ada

Waktu kita hidup di dunia
Sediakan bekalan sebelum mati
Walaupun susah banyak halangan
Tabah dan sabar Allah kan sayang

Ingat-ingat kita semua
Jangan mudah sombong diri
Insafilah pesanan ini
Untuk kita suluh diri

Semoga lembut hati kita
Untuk taat dan berbakti
Dari Allah kita datang
Kepada Allah kita kembali


emm ok lah....dah xtau nak tulis apa dahh.... jaga diri, hiasi peribadi (^_^)

3 comments:

tz said...

aku sgt setuju dgn kawal makanan utk kesihatan..

Oda-オダ said...

hehehe kan...tp aku pun makan ikut suka ati aku gakkk....pasni aku pun nak jaga makan la...beringat-ingat kann (^_^)

abeming said...

blog mu ni oda wat aku insap sokmo...huhuhu...thanks...aku suka post istidraj tu...=)