Monday, January 17, 2011

Updates Oda

Assalamualaikum ya akhi ya ukhti...

Huhu akhirnya saya dapat menulis entri baru dari rumah, setelah 3 minggu lebih tanpa akses internet akhirnya masalah itu selesai hari ini. Rupa-rupanya modem yang rosak, dah 3 minggu baru hantar technician ke rumah untuk check. Hari ni lepas je technician tu datang kitaorang terus ke TM Point untuk tukar modem tu. Lepas je pasang modem baru, selesai masalah tu, kan bagus kan kalau dia hantar awal-awal lagi. Ok la bosan dah dengar pasal masalah TM ni kan, jangan risau ini mungkin kali terakhir Oda cerita pasal ni melainkan dia buat hal lagi.

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini
Suka quote ni, bersyukur la dengan apa yang kita ada.

Mulai bulan depan saya akan menjalani hidup normal macam orang lain jugak, akhirnya saya akan bekerja seperti orang lain. 5 hari seminggu 9 pagi hingga 6 petang. Rasa macam tak percaya je, mak saya la yang paling gembira dengar berita ni dah lama dia nak anak dia kerja normal. Risau jugak dengan kerja 5 hari seminggu dan kelas lagi hujung minggu, takut penat dan tak dapat tahan tekanan. Dengan kelas yang sentiasa ada sampai la akhir semester, risau tekanan kerja lagi dan macam-macam lagi. Tapi kalau tak cuba kita tak tahu kan boleh tahan atau tak. Yang buat saya positif ialah bila fikir kalau orang lain boleh buat saya pun boleh jugak kan, ganbatte Oda!!.

Emm dah tak ada idea nak tulis apa, saya nak kongsi satu lagu nasyid yang saya suka. Perkara yang paling saya suka dengan lagu nasyid adalah lirik dia yang best, lagu ni pun lirik dia sangat best. Nak dengar lagu sila klik lagu kat sebelah ni, saya letak kat belah kanan blog ni. Harap korang pun suka jugak, sambil-sambil tu saya nak promote lagu nasyid gak. Kalau korang dengar lagu nasyid ni sebenarnya best tau, lagi la boleh buat kita rasa insaf bila dengar, hehe.

Harapan Tidak Buta
Artist: Alarm Me

Berjalan di jalan yang terang
Agar tiada jatuh dan tersungkur
di persimpangan
Berhati bila di jalanan
Bimbang datang ujian
Menduga keimanan

Sudah menjadi suratan
Setiap sesuatu bersifat sementara
Jerih perit di dunia
Terungkai dek pawana
Hembusan ketaqwaan

Pilu melihat mereka
Dihimpit kemiskinan
Yang serba kekurangan
Berkat walau sedikit
Terukir keredhaan
Di wajah ketenangan

Masih ada harapan
Ubah nasib kehidupan
Bekalan ilmu yang berguna

Berjalan di jalan yang terang
Agar tiada jatuh dan tersungkur
di persimpangan
Berhati bila di jalanan
Bimbang datang ujian
Menduga keimanan

Berusaha hindar keculasan
Waspada kefakiran
Jerumuskan kekufuran
Maruah dibela dijaga
Tidak meminta-minta
Hanya Tuhan segala

Mereka fakir di dunia
Namun berilmu dan beramal mulia..

Cakap pasal lagu nasyid, InsyaAllah bulan depan saya dan sahabat saya akan pergi ke konsert Maher Zain. Dah lama tak pergi konsert nasyid, rindunya. Inteam pun ada sekali, huhu tak sabar lak rasanya nak pergi konsert ni (^_^). Ok la kalau terus menulis saya akan melalut macam-macam lagi, jadi jumpa lagi di entri yang seterusnya.

p/s: Pergi ke konsert nasyid ni saya rasa nostalgia, teringat zaman degree dulu, ahhhh the good old days (walaupun takde la lama sangat tapi dah nak masuk 5 tahun lepas degree, waa rasa macam dah tua je, tu tak kira berapa lama habis SPM tu).

1 comment:

tz said...
This comment has been removed by the author.