Friday, April 2, 2010

Dunia hanya di tangan jangan di hati

Assalamualaikum...


Minggu ni saya asyik menerima berita kematian sahaja, yang terbaru adalah allahyarham Din Beramboi atau nama sebenarnya Mior Ahmad Fuad Mior Badri meninggal semalam dalam pukul 12.30 pagi. Takziah kepada keluarga allahyarham, semoga roh dicucuri rahmat. Awal minggu ni, rakan tempat kerja saya meninggal sebab dilanggar pemandu mabuk kat stesen minyak dekat Taman Midah. Terkejut jugak sebab baru lepas jumpa dia minggu lepas masa training kat TPM. Takziah juga buat keluarga arwah.

Ini adalah peringatan untuk kita yang mati itu pasti, tak ada seorang umat pun akan terlepas darinya. Kena la sentiasa bersedia, jangan kita ingat hidup kita panjang lagi sebab kita tak tak akan tahu bila saatnya kita akan dipanggil kembali kepadaNya. Tak ingat bila tapi dalam minggu ni la kot dengar dalam TV ada seorang penceramah tu cakap: "Hai orang muda jangan ingat matimu tua". Berbisa kan, bila kita lihat orang-orang sekarang lupa dengan akhirat ibarat hidup dalam dunia untuk selama-lamanya. Emm samalah dengan orang yang menulis entry ni jugak, owwhhh dunia..dunia..dunia.


Bak kata ayat kat atas ni, kalau kita kejar dunia maka kita akan dapat dunia semata-mata. Oleh itu jadikanlah dunia ini digenggaman kita, bukan bermukim dihati. Ingatlah 5 sebelum 5, rasanya semua dah tau apa 5-5 tu kan jadi tak payah tulis la kan. Kalau tak tahu sila la dengar lagu Rabbani, Ingat 5 Sebelum 5.

p/s: Ya Allah, Wahai Tuhan Kami! Berikanlah kepada kami kebaikan dunia dan akhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka..

No comments: