Tuesday, October 20, 2009

Updates

Assalamualaikum...

Hari ni amat memenatkan sebab kerja sorang, Puven MC dan tak ada orang dapat datang untuk ganti dia. Kerja agak banyak la sebab kerja untuk dua orang kan. Tapi ada jugak masa-masa yang free, tu yang geram tu sebab kalau masa kerja banyak tu satu masa semua datang masa free tu takde la pulak keje.

Sempat jugak la tengok satu movie Jepun, jarang tengok movie jepun sebab selalunya movie jepun ni berat sikit jalan cerita dia. Cerita ni pun agak berat la jugak sebab cakap pasal buli kat sekolah, emm tipikal cerita jepun la, banyak gak la drama jepun yang dah tengok cakap pasal isu buli ni. Budak-budak sekarang ni memang lain la, buli tu dah jadi perkasa biasa even kat negara kita pun ada kes buli ni.


Cover filem AOI TORI, imej amik dari encik Google

Tapi jalan cerita movie ni, AOI TORI (Blue Bird) lain sket. Cerita ni mengisahkan pasal pembulian kat sekolah, sorang budak tukar sekolah lepas cubaan membunuh diri disebabkan kena buli. Filem ni mula dengan sorang cikgu ganti sampai kat sekolah tu dan dia bawa balik meja budak yang tukar sekolah tu ke dalam kelas. Ini menyebabkan konflik dan komplikasi dalam kelas tu antara cikgu tu dan budak-budak dalam kelas tu. Pengajaran cerita sangat bagus, kita jangan lupa kesalahan yang kita buat dan bertanggungjawab atas apa yang kita buat. Nak tengok cerita ni sila la ke klik kat link ni >> AOI TORI.

"It is more shameful to distrust one's friends than to be deceived by
them."- Duc de la Rochefoucauld (1613 - 1680) French writer.

Tengok cerita ni terkenang masa zaman belajar dulu, rasanya kita pun pernah buat benda-benda macam tu. Sebabnya budak-budak kelas budak yang kena buli tu tak perasan pun yang diaorang membuli budak tu. Cerita ni memang menberi kesan la, terkenang kan seorang sahabat lama. Emm tak perasan pun perubahan pada dia, bila diingat balik memang ada tanda-tanda. Bila dah sedar dah terlambat dan bila makin rapat kita dengan seseorang tu makin kuat impaknya pada kita. Ingat semua tu buat saya rasa saya bukanlah seorang sahabat yang baik, ni antara perkara yang buat saya sesal sampai sekarang.

p/s: Entry yang agak emosional, mungkin kerana kepenatan jadi mudah tersentuh sikit.

No comments: