Wednesday, July 17, 2013

Ramadhan Tiba Lagi

Assalamualaikum...

Ramadhan tiba lagi, Alhamdulillah syukur kerana kita masih diberi kesempatan menyambut bulan ramadhan. Saya tahu sudah agak terlambat untuk saya ucapkan selamat berpuasa, saya baru je berkesempatan menulis entri baru. Semoga ramadhan kita kali ini lebih baik dari yang lalu, InsyaAllah. Harapnya kita tidak sia-siakan peluang menyambut ramadhan kali ini. Jom kita kejar pahala sebanyak yang mungkin bulan ni.

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Ramai orang cakap bulan ramadhan baru nak buat baik, baru nak beribadah atau baru nak dekatkan diri pada tuhan. Apa salahnya kan, lebih baik dari tiada apa-apa pun. Mari kita bersangka baik, mana tahu amalan yang bermula di bulan ini membuka hati  untuk beramal sepanjang tahun. Ini bulan yang sangat berkat, bulan doa diterima jadi bukankah lebih baik kita mendoakan semoga amalan baik akan berterusan sepanjang tahun. Renung-renungkan dan selamat beramal, huhu.

Kalau nak menulis pasal puasa ni memang tak habis la. Banyaknya kebaikan tu sampai tak terhitung, bulan ni jugak mengajar kita menjadi lebih sabar kan. Berpuasa pada bulan ramadhan dan puasa tiga hari pada setiap bulan akan menjauhkan fikiran jahat daripada hati dan membersihkannya - (Riwayat Bukhari, Muslim, Abu Dawud, dan an Nasai). Bulan ni segala amal kita buat akan dapat pahala berganda, jadi apa lagi masa ni la nak kumpul pahala. Saya doakan semoga kita semua mendapa syafaat bulan ramadhan dan juga semoga bertemu dengan malam yang lebih baik dari seribu malam - Lailatul Qadar.

Banner Ramadhan dari Iluvislam

Dari Ka’ab Bin ‘Ujrah (ra) katanya:

Rasulullah S.A.W bersabda: Berhimpunlah kamu sekalian dekat dengan mimbar. Maka kami pun berhimpun. Lalu beliau menaiki anak tangga mimbar, beliau berkata: Amin. Ketika naik ke anak tangga kedua, beliau berkata lagi: Amin. Dan ketika menaiki anak tangga ketiga, beliau berkata lagi: Amin.

Dan ketika beliau turun (dari mimbar) kami pun bertanya: Ya Rasulullah, kami telah mendengar sesuatu dari tuan pada hari ini yang kami belum pernah mendengarnya sebelum ini.

Lalu baginda menjawab:

“Sesungguhnya Jibrail (A.S) telah membisikkan (doa) kepadaku, katanya:

Celakalah orang yang mendapati bulan Ramadhan tetapi dosanya tidak juga diampuni. Lalu aku pun mengaminkan doa tersebut.

Ketika aku naik ke anak tangga kedua, dia berkata lagi: Celakalah orang yang (apabila) disebut namamu di sisinya tetapi dia tidak menyambutnya dengan salawat ke atasmu. Lalu aku pun mengaminkannya.

Dan ketika aku naik ke anak tangga yang ketiga, dia berkata lagi: Celakalah orang yang mendapati ibubapanya yang sudah tua atau salah seorang daripadanya, namun mereka tidak memasukkan dia ke dalam syurga. Lalu aku pun mengaminkannya.

Hadits Riwayat Bazzar dalam Majma’uz Zawaid 10/1675-166, Hakim 4/153 disahihkannya dan disetujui oleh Imam Adz-Dzahabi dari Ka’ab bin Ujrah, diriwayatkan juga oleh Imam Bukhari dalam Adabul Mufrad no. 644 (Shahih Al-Adabul Mufrad No.500 dari Jabir bin Abdillah)

Sumber : Sila klik di Sini
Atas ni saya kongsi satu hadis yang saya dengar dalam ceramah lepas terawih tadi yang ada kaitan dengan bulan ramadhan ni. Semoga menjadi pengajaran dan ingatan untuk kita semua. Saya google je tadi kisah ni, nak cerita balik apa yang ustaz tu cerita saya takut tertingal maklumat yang penting.

P/s: Jom kita kumpul pahala dari bulan ramadhan banyak-banyak (^_^)

No comments: