Tuesday, June 25, 2013

Hikmah Jerebu

Assalamualaikum...

Apa khabar semua, salam lama tak jumpa di blog Oda yang terpinggir. Sungguh kalau siapa-siapa yang baca blog saya pasti kecewa kan dua tiga bulan ni, saya kemalasan yang amat. Hari ni saya terasa nak menulis blog sebab nak kongsi kata-kata dari Ustaz Pahrol kegemaran saya tentang hikmah Jerebu yang melanda sekarang ni. Hikmahnya adalah kita belajar mensyukuri nikmat hujan itu.

Ya Allah rupa-rupanya Kau berikan kami jerebu agar kami mensyukuri hujan...
Kau hadiahkan kami syukur setelah mendidik kami sabar.
- Ustaz Pahrol -

Hakikat hujan

Betul kan, bila dah jadi macam ni baru kita nak sangat hujan tu turun dan menghargai nikmat hujan tu. Kalau tak asal hujan je kita bising sebab kain tak kering nanti, eh korang tak ek kalau macam tu saya je la yang rasa macam tu, kena muhasabah diri ni. Hujan adalah tanda kekusaan Allah SWT, tanah yang gersang dan kering kontang jadi subur bila disirami hujan. Jerebu yang teruk ni pun InsyaAllah akan hilang dengan turunnya hujan.

Dan di antara tanda-tanda-Nya (ialah) bahawa kau lihat bumi kering dan gersang, maka apabila Kami turunkan air di atasnya, nescaya ia bergerak dan subur. Sesungguhnya Tuhan Yang menghidupkannya, Pastilah dapat menghidupkan yang mati. Sesungguhnya Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu.
(QS. Fushshilat [41]: 39)

Rasanya semua orang pun tahu kan antara waktu mustajab doa adalah doa ketika hujan turun. Jadi apa lagi bila hujan turun nanti jom kita berdoa (bukan masa ni je, masa lain pun berdoa gak), doakan semoga jerebu ni cepat hilang dan kita boleh kembali melakukan aktiviti seperti biasa. Pulak tu dah nak masuk bulan Ramadhan kan, tak sedap la pulak puasa dalam cuaca tak elok ni kan. Doa masa hujan turun  tu saya tak letak sebab banyak kalau korang google, huhu (hampeh je kan).

P/s: Satu lagi hikmah jerebu ni, budak-budak dapat cuti, huhu. Saya jeles sebab saya masih perlu kerja seperti biasa. :(

No comments: