Sunday, September 8, 2013

Aktiviti Yang Tak Sudah


Assalamualaikum...

Salam lama tak bersua, rindu sungguh saya nak menulis blog. Disebabkan tersangat lama tak menulis blog (rasanya ni yang paling lama saya tak updates blog), saya buat keputusan untuk cuba menulis dari handphone saya. Tak berapa suka menulis dari phone sebab nanti format tunggang langgang tapi kita tengok la camna nanti ek. Saya lama tidak menulis entri baru kerana kemalasan (memang penyebab utama) dan kesibukkan yang amat dengan persiapan raya, hari keluarga Kemo 2013 dan juga persiapan ke Jepang kami. Huhu sibuk sangat la ek, boleh tahan sebabnya aktiviti silih berganti tu yang sampai tak sempat nak ambil masa buat benda lain.

Saya balik raya seminggu, jadual penuh dengan kenduri je. Raya kali ni ramai buat kenduri kan, hampir setiap hari ada jemputan. Mak saya tu sampai 2, 3 kenduri sehari jemputannya. Selain kenduri, raya ni saya sakit gigi yang amat, spoil raya saya je. Nasib baik raya ke tiga tu dah pegi klinik, kalo tak meroyan la saya sepanjang raya. Masa balik ke Kuala Lumpur Alhamdulillah jalan tak teruk macam selalu jadi kami tidaklah kepenatan tak hengat dunia.

Family Day KEMO 2013 di Janda Baik yang sangat seronok

Kemudian, dua minggu selepas raya adalah program family day tahunan keluarga saya yang kami panggil sebagai KEMO. Tahun ni kami anjurkan luar dari Kelantan kerana dah lama tak buat, kali terakhir di Port Dickson pada tahun 2010. Lokasi kali ni dekat Janda Baik yang aman damai itu, hasil risikan cik Rozila dengan gigihya. Program berlangsung masa minggu merdeka lepas, orang lain sambut merdeka tapi kami bersuka ria main air di Janda Baik.Alhamdulillah tersangat la seronok bercuti dengan ahli keluarga saya yang ramai, bising dan besar-besar itu. Pergi mana-mana pun dengan mereka saya seronok. Rasa macam tak cukup je dua hari satu malam kat sana. Kami semua penat tapi sangat seronok bersuka ria.

Akhir sekali persiapan ke Jepun, sebenarnya tak banyak pun persiapannya tapi sebab saya ni sangat details jadi semua benda saya fikir. Kali pertama saya dan cik Rozila ke luar negara jadi kami harus membuat pasport. Alhamdulillah urusan itu sudah selesai, kami buat di UTC Pudu Sentral, boleh tahan la servis dia cuma ramai orang sikit la. Nasib baik jugak Jepun dah batalkan visa untuk rakyat Malaysia bulan Julai hari tu jadi kami tak payah memikirkan urusan visa itu. 

Tak sabar pulak nak ke Jepun
Minggu ni saya sibuk dengan persiapan akhir ke Jepun, macam-macam perkara nak dibeli dan dicari. Haha macam nak pergi sana empat tahun je kan, tak ada la banyak sangat membelinya tapi sebab kami ni tak tahan sejuk jadi kami shopping jugak la baju sejuk walaupun kami bukan pergi masa winter. Gambar kat atas tu cuma cuba-cuba je, Cik Rozila tak beli baju tebal macam penyelidik Yakult tu (bak kata Suhaina). InsyaAllah kami bertolak ke Jepun pada 21 september ni, doakan perjalanan kami selamat ok.

Itulah sedikit aktiviti saya yang tak sudah, jadual saya sudah penuh sehingga ke hujung tahun. Ada lagi trip ke Penang, raya haji dan majlis kawin BFF saya Cik Suhaina bulan desember ini. Jadi saya sudah tak mahu membuat apa-apa aktiviti yang memerlukan komitmen sehingga hujung tahun ni kerana saya sebenarnya bukanlah orang yang sangat suka berjalan-jalan, dua tiga kali setahun cukuplah. InsyaAllah perancangan aktiviti lain akan disambung ke tahun depan, huhu. 

p/s: Walaupun tak berapa suka berjalan tapi kalau ada orang nak sponsor saya jalan-jalan saya ok aje, haha (>_<)

No comments: