Sunday, April 8, 2012

Bahagia

Assalamualaikum...

Apa khabar semua, semoga korang semua sihat-sihat saja. Sangat lama saya tak menulis blog kan, biasa tu seminggu sekali saya menulis jugak tapi kali ni hampir 3 minggu tak ada updates. Saya agak sibuk dengan pelbagai macam kerja dan komitmen, badan penat jadi nak menulis pun malas.

Hari ni 8hb April 2012 adalah kelas saya yang terakhir untuk semester ini dan juga kelas terakhir untuk pengajian sarjana saya. Alhamdulillah perjalanan hampir tamat walaupun masih ada projek dan peperiksaan akhir untuk ditempuhi. setelah berakhirnya kelas tadi saya sedikit sebak, pastinya saya akan merindui rakan-rakan sekelas saya dan juga rindu untuk menghadiri kelas (huhu, poyo je kan bunyi dia). Sepanjang pengajian saya ni, saya tak pernah sekali pun tinggal kelas dan saya amat bangga dengan diri sendiri dengan komitmen ni, Alhamdulillah semoga usaha saya akan membuahkan hasil. Doakan saya berjaya menyiapkan projek saya ek, kalau tak siap ni tak boleh nak graduate gak.


Habis cerita pasal kelas ek, saya sebenarnya updates blog ni sebab nak bercerita pasal benda lain tapi sebab hari ni hari terakhir kelas, nak jugak cerita pasal tu. Tadi saya membaca kata-kata Ustaz Pahroi di Facebook yang sangat menarik (yes saya bukak Facebook ok, cuma jarang updates je), saya akan letak kat bawah nanti kata-kata tu. Betul cakap ustaz tu, kalau ada perkara yang menyakitkan hati kita tak perlu kita ingatkan sebab kita akan sakit dua kali. Suka dengan ayat dia "Apabila ditanya bilakah kita akan bahagia... Jawablah, hari ini!". Saya nak share ayat ni sebab saya harap kita semua akan berbahagia, kita ada Allah yang sentiasa disisi, bila ada orang yang menyanyangi kita macam mana kita tak bahagia kan, apa lagi kasih Allah itu adalah kasih yang paling teratas. Jadi marilah kita semua menjadi insan yang bahagia hari ini (^_^).

"Jangan biarkan tragedi silam menyakitkan kita dua kali. Sekali sewaktu kita mengalaminya, kedua sewaktu kita mengenangnya. Selepas mengambil pengajaran daripadanya, ayuh lupakan.Tidak ada kejayaan untuk mereka yang tidak bermula pada hari ini. Semalam berakhir pada malam semalam. Orang yang sering diganggu masa silam tidak akan mampu melangkah ke hadapan. Apabila ditanya bilakah kita akan bahagia... Jawablah, hari ini!"
Dalam empat, lima bulan ni saya mendapat banyak pengajaran baru tentang kehidupan. Melalui sedikit kesakitan dan kepayahan mengajar saya menjadi lebih kuat. Macam lagu Kelly Clarkson tu, "what doesn't kill you make you stronger". Hidup memang macam ni, kadang-kadang kita akan terjatuh dalam perjalanan, bila kita jatuh kita belajar untuk bangun semula. Pandang sekeliling dan kita akan nampak ramai yang akan menghulurkan tangan membantu, kita ada keluarga dan kawan rapat yang akan membantu kita untuk bangun semula. Dunia tak berakhir bila kita dilanda kesusahan jadi apa yang boleh kita buat adalah meneruskan kehidupan dan belajar menyesuaikan diri dengan apa jua keadaan. Kalau susah hati jugak tadah tangan dan berdoa sebab Allah sentiasa mendengar doa kita.

Allah has always Three replies to our Dua

1- “Yes”
2- “Yes but not now”
3- “I have a better plan for you”

There is never a “No” so have Faith in Allah and be submissive to His will always
Huhu, jiwang pulak entri ni kan, bila kita lihat kawan melalui saat yang sukar kita pun akan terasa jugak. Kalau kita sendiri melalui saat sukar boleh cuba pujuk hati sendiri tapi bila orang lain yang melaluinya kita cuma boleh memberi sokongan.

p/s: Bila tengok orang susah hati sebab hati dan perasaan ni rasa lebih bahagia tanpa komitmen ni.

No comments: