Thursday, November 5, 2009

Tetamu Allah

Assalamualaikum...


Sekarang ni tengah musim haji kan maknanya raya haji dah dekat, around the corner je bak kata orang putih. Bukan nak cakap pasal raya sebenarnya, petang semalam masa dalam perjalanan ke office dengar IKIM.FM ada lintas langsung dari Mekah Al Mukarramah cerita pasal perkembangan jemaah haji kita kat sana.

Seronoknya bila dengar kisah orang yang pergi haji ni, bakal haji dipanggil dhuyuf ar-Rahman iaitu tetamu Allah SWT. Best kan, kenapa dipanggil tetamu Allah sebab mereka ni hadir ke tanah suci adalah atas jemputan dan undangan Allah SWT. Mereka termasuk dalam senarai yang tercatat di sisiNya. Dengan menunaikan haji maka tertunailah rukun islam yang ke lima.


Lagu :Haji
Munsyid : Opick

labbaik Allahumma labbaik
labbaikala syarikalaka labbaik
innal hamda wanni'matalak
walmulkala syarikalak

Wahai Allah
Kami datang memenuhi panggilanMu
Tiadalah sekutu untukMu
Segala puji dan kuasa untukMu

Kami meraba tanpa cahaya
Kami yang lupa hina dan papa
Di hadapanMu yang Maha Indah
Di hadapanMu yang Maha Mulia

labbaik Allahumma labbaik
labbaikala syarikalaka labbaik
innal hamda wanni'matalak
walmulkala syarikalak


Tahun ni dijangka seramai 26,000 jemaah haji Malaysia yang akan menjadi tetamu Alllah. Setiap kali dengar kisah orang pegi haji rasa sayu je kan, semoga kita semua dapat merasai nikmat menjadi tetamu Allah. Tapi bila teringatkan ibadah di bumi sendiri takut jugak la. Mari kita sama-sama kukuhkan ibadah di bumi kita sebelum kaki kanan menjejak Baitullah.


Firman Allah s.w.t yang bermaksud: “Menjadi suatu kewajipan ke atas setiap manusia (orang-orang mukmin) mengerjakan haji ke Baitullah, iaitu bagi mereka yang mempunyai kemampuan. Barangsiapa yang kufur (ingkar), maka ketahuilah bahawa sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu pun) daripada pihak lain (alam).”

p/s: Emm jelesnya, bila la Oda dapat jadi tetamu Allah ni..

No comments: